Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 16.06.2020. 15:00

ZPP u problemu: Odbor za životnu sredinu se povlači nakon 2020. godine?

Ova odluka predstavlja veliki problem za celu reformu ZPP-a čiji je jedan od glavnih ciljeva zaštita životne sredine i smanjenje štete koje izazivaju klimatske promene.

Foto: Depositphotos/emjaysmith
  • 87
  • 4
  • 0

Odbor za zaštitu životne sredine (ENVI) odlučio je da se povuče iz Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) nakon 2020. godine. Ova odluka predstavlja veliki problem za celu reformu ZPP-a čiji je jedan od glavnih ciljeva zaštita životne sredine i smanjenje štete koje izazivaju klimatske promene.

U pismu koje je Euractiv dobio na uvid, Paskal Kanfin, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine saopštio je Norbertu Linsu, zastupniku Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta (AGRI) kako su njegovi članovi odlučili da više neće učestvovati u Uredbi strateških planova, jednom od tri zakonodavna dela ZPP reforme.

Ključ uspeha leži u saradnji

Zastupnici u Evropskom parlamentu i Evropska narodna stranka (EPP) smatraju kako pregovori moraju da se nastave i da je jedino bitno i dalje sprovoditi sve reforme po pitanju zaštite životne sredine. 

EK predlaže: Manje pesticida i đubriva, ali i podsticaji za organsku proizvodnju?

"Ne možemo ponovno donositi odluke i pokretati sve iznova, to su godine odlučivanja. Ako se određene političke stranke sukobljavaju međusobno, to bi trebalo da rade tako da ne štete donesenim reformama i ZPP-u. Ne smemo da skrenemo s puta, interes evropskih poljoprivrednika je najbitniji“, naglasio je Herbert Dorfman, koordinator EPP-a.

I poslanik socijalista, Paolo De Kastro složio se sa njim. Naglasio je važnost nastavka pregovora dodajući da ne vidi razlog zašto bi svi trebalo da idu zasebnim putem, ako je ključ uspeha u saradnji.

Proteklih meseci, ova dva Odbora su se sukobljavala u nekoliko navrata, a jedan od razloga je i taj da je AGRI glasao za Janusa Vojčehovskog za poverenika poljoprivrede, dok je ENVI glasao protiv njega.


Tagovi

Odbor za zaštitu životne sredine ZPP AGRI Evropska narodna stranka ENVI Zajednička poljoprivredna politika


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)