Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 10.02.2022. 09:55

Protest odložen, u toku razgovori sa Ministarstvom - đubrivo potrebno odmah

Mi već sledeće nedelje moramo da bacimo to đubruvo, jer ako uđemo u kašnjenje prehrane, pretrpećemo neke gubitke, a nama ne znači ništa da ga dobijemo u martu, kaže Nedeljko Savić ispred Udruženja "Stig".

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 1.368
  • 138
  • 0

Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Stig" iz Braničevskog okruga odložilo je protest planiran za danas (10.2), nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, tačnije ministrom Branislavom Nedimovićem i šefom kabineta Markom Saranovcem koji su predstavili predloge za rešenje. Ipak, na današnjem sastanku, biće više informacija o tome, da li će i na koji način Ministarstvo usvojiti njihove predloge.

"Nama su najbitnije garancije, da se to ispoštuje", kaže Nedeljko Savić ispred Udruženja za Agroklub i dodaje da su nadležni imali tri predloga.

Subvencionisano đubrivo i profesionalni poljoprivrednik

"Oni su rekli da će tu cenu od 750 evra (za tonu uree) koju ćemo mi dobiti, grad Požarevac subvencionisati za ceo Braničevski region. Drugo, oni su nama ponudili da budemo deo radne grupe koji će učestvovati u izradi zakona o profesionalnom poljoprivredniku. Biće jedna agencija koja će da registruje profesionalne poljoprivrednike. Moraš da se registruješ u APR-u, i baviš se ovim poslom kao da imaš firmu: plaćaš PIO, u PDV-u si i oni te dele na mala, srednja i velika gazdinstva kao što dele frime", kaže Savić i dalje objašnjava da će na osnovu te podele manje gazdinstvo da dobije više subvencije, srednje manje, a najveće najmanje subvencije, koje se odnose na subvencionisano gorivo i plaćanje po hektaru.

"Treća stvar jeste mogućnost da ćemo površine koje obrađujemo, a koje su zabeležene u Trezoru, moći da ubacujemo bez ugovora o zakupu. To već funkcioniše u Bosni, a kod nas postoji aplikacija eAgrar u kojoj napraviš izjavu da radiš tu površinu, pa subvencije dobiješ ti kao proizvođač, a ne vlasnik koji stoji u katastru."

Zadnji rok za bacanje đubriva

Poljoprivrednici imaju "sto problema", ali rade jedno po jedno, kaže Savić i ističe da je najvažnije rešiti pitanje đubriva, jer ovo je "zadnji rok".

"Oni su nama rekli da će biti operativno kod nas, za sedam dana (od utorka). Mi već sledeće nedelje moramo da bacimo to đubruvo, jer ako uđemo u kašnjenje prehrane, pretrpećemo neke gubitke, a nama ne znači ništa da ga dobijemo u martu."

Takođe, najviše se nada da će Ministarstvo uslišiti predlog o đubrivu, ali se ne nada i za ostalo. Na današnjem sastanku biće državni sekretar Željko Radošević i šef kabineta Marko Saranovac.


Tagovi

Protest Đubrivo Nedeljko Savić Marko Saranovac Željko Radošević Branislav Nedimović Zahtevi Profesionalni poljoprivrednik


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...