Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 16.05.2023. 14:25

Protest poljoprivrednika u Novom Sadu: Ovoga puta biće drugačije!

Došli smo iz Čeneja, Futoga, Godspođinaca, Vilova, Kisača... Ostajemo tu gde jesmo. Biće veći odziv, pa će jedan deo otići ispred Banovine (zgrade Vlade Vojvodine), rekao je za Agroklub Goran Filipović ispred okupljenih.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 275
  • 131
  • 0

Više desetina poljoprivrednika sa preko 50 traktora okupilo se danas (16.5.) ispred Novosadskog sajma u znak protesta što Vlada nije uvažila njihove zahteve na jučerašnjem sastanku. Policija prati čitav događaj, a prolaznici snimaju, fotografišu traktore i razgovaraju sa poljoprivrednicima o razlozima protesta.

"Došli smo iz Čeneja, Futoga, Godspođinaca, Vilova, Kisača... Ostajemo tu gde jesmo, nećemo remetiti saobraćaj, parkirani smo u desnoj traci. Biće veći odziv, pa će jedan deo otići ispred Banovine (zgrade Vlade Vojvodine). Čeka se da nas pozovu na pregovore, ili da čak ni ne pozovu nego da samo potpišemo", rekao je za Agroklub Goran Filipović ispred okupljenih iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika i dodaje da će usvajanje zahteva biti finansijska inekcija i strateški plan za budućnost, u suprotnom "mogu pogasiti gazdinstva".

Ostajemo tu gde jesmo, kaže Filipović

"Ostajemo do kraja dok se sve ne reši", izričit je.

Ovoga puta će biti drugačije

Kako kaže, prošlog ponedeljka razgovarali su sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, premijerkom Ana Brnabić i ministarom finansija Siniša Mali - bilo je više razumevanja i delovalo je kao da pregovori idu u nekom dobrom pravcu. Međutim, jučerašnji je bio razočaravajuć. Ipak, ovaj protest će biti vidno različit od prošlogodišnjeg, prema oceni učesnika.

Parkirani poljoprivrednici ispred Novosadskog sajma

"Ove godine je puno toga drugačije, zato što je sedam udruženja iz Srbiji pristupilo zajednički, odnosno udruženja ratara i stočara. Dobijamo podršku i drugih udruženja tako da je priča drugačija. Ne nosi jedno udruženje odgovornost za to što se dešava i što će se desiti. Do ponedeljka mi nismo čuli nešto što bi moglo da se ponudi, u startu nam je rečeno samo šta ne može", naveo je Mileta Slankamenac iz Inicijative govoreći o razgovoru između Vlade i poljoprivrednika.

Da li su inicijatori protesta bezbedni?

Nakon što nam je potvrdio mu je prećeno, ispričao nam je šta se sinoć zapravo desilo u njegovom domu.

Kreće protest poljoprivrednika po Srbiji - od sutra moguća blokada

"Pojavili su se neki momci, mene je zvao jedan prijatelj da mi kaže da sam tu, da se ne vraćam kući. Stigli su momci iz Farkaždina da pomogni, zatim moji članovi udruženja iz sela, policija je došla u nekom normalnom vremenu. Kad je objavljeno na medijima da mi se preti, oni su se jednostavno razišli."

Na pitanje da li se on i ostale kolege plaše za svoju bezbednost, Filipović kaže da s obzirom na sve što se dešava, "u Srbiji niko više nije bezbedan".


Foto prilog


Tagovi

Goran Filipović Mileta Slankamenac Protest Novosadski sajam Zahtevi poljoprivrednika Razgovori sa Vladom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)