Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest farmera
  • 08.09.2015. 13:30

Protest u Briselu delimično urodio plodom

Razlozi za protest - "kresanje" subvencija i pad otkupnih cena. Policija s jedne, a 6.000 poljoprivrednika sa teškom mehanizacijom sa druge strane. Brisel odgovorio sa 500 miliona evra hitne pomoći.

  • 134
  • 9
  • 0

Razlozi za protest - "kresanje" subvencija i pad otkupnih cena. Policija s jedne, a 6.000 poljoprivrednika sa teškom mehanizacijom sa druge strane. Brisel odgovorio sa 500 miliona evra hitne pomoći.

Vodeni topovi, šok bombe, direkni sukobi s policijom, zapaljeno seno i gume. To su jučerašnje scene sa briselskog trga Šuman. Sukobi su počeli u podne kada je briselska policija upotrebila suzavac i vodene topove u sukobima sa proizvođačima mleka, koji su traktorima blokirali grad u znak protesta zbog niskih cena mleka i mesa, kao i ukidanja subvencija.

Stotine demonstranata bacale su kamenje, jaja i petarde na policajce, a pokušali su traktorima probiti kordon. Kada nisu uspeli, palili su gume i seno.

Protestanti dobro organizovani

Nakon nekoliko stotina lokalnih protesta u matičnim državama, u vidu blokade gradova, tržnih centara, graničnih prelaza i turističkih destinacija, poljoprivrenici su okrenuli "drugi list". Shvatili su da, ako hoće da do promena dođe, moraju blokirati Brisel. Situacija pomalo podseća na Srbiju, pošto se promene kod nas jedino dešavaju blokadom "beogradskog kruga dvojke". Krovna organizacija evropskih farmera Copa-Cogeca, uspela je da animira bezmalo 6.000 farmera iz EU koji su sa teškom mehanizacijom krenuli na Brisel. U tom gradu su evropski mlekari u toku dana blokirali glavne saobraćajnice i tunele. Inače, belgijski, francuski i nemački mlekari su u početku planirali su da u glavni grad Belgije dovezu čak 4.000 traktora, ali očito su uspeli da urade posao i sa 1.450. Probili su se sve do trga Šuman gde je policija napravila barikade bodljikavom žicom, iza kojih su bili kordoni specijalnih jedinica policije obučenih za razbijanje demonstracija.

Nezadovoljni farmeri su potom počeli da gađaju policiju jajima, kamenicama i petardama, a policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem u spreju i šok bombama. Agencije navode da je nekoliko policajaca i demostranata zadobilo lakše povrede, ali da, na sreću, nema teže povređenih. Protest je prestao u poslepodnevnim časovima kada su demonstranti uspeli u svom naumu.

Birokrate, ipak, popustile

Bez obzira na najavljeni protest poljoprivrednicima je ranije iz Brisela poručeno da se može razgovarati o programu pomoći mlekarskoj industriji kako bi se izbegao njen kolaps, ali da povratak na dotacije i zabrana uvoza ne dolaze u obzir. U toku sukoba na trgu Šuman Evropska komisija je saopštila, ne bi li odobrovoljila poljoprivrednike, da će sa 500 miliona evra urgentno pomoći poljoprivrednicima u EU. U šturom saopštenju se, ustaljeno birokratski, navodi "To je odlučan i snažan odgovor Evropske komisije koja je na taj način pokazala da veoma ozbiljno preuzima odgovornost u krizi poljoprivrednika".

Razlozi za protest

Mlekari su svojim protestom hteli da na Šumanu, gde se nalazi većina evropskih institucija, skrenu pažnju na težak položaj u kome su se našli nakon što su im ukinute subvencije koje su godinama uživali, a EU otvorila tržiste za slobodan uvoz mleka. Najviše ih je pogodio, bez sumnje, ruski embargo na uvoz mleka iz EU, koji je uveden kao odgovor na evropske sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Procenjuje se da je Ruski embargo smanjio poljoprivredno-prehrambeni izvoz za otprilike 5,5 milijardi evra. Sada ta hrana uglavnom ostaje na unutrašnjem tržištu EU. Situaciju je dodatno otežala smanjena potražnja Kine za evropskim mlekom. Zbog svega toga je samo u prvoj polovini ove godine cena mleka u EU pala približno za jednu četvrtinu, čime je nastavljen negativni trend iz prošle godine.


Tagovi

Brisel Protesti Poljoprivrednici Evro Subvencije Farmeri Cene mleka Cene mesa Mlekari Barikade Policija Pomoć Smanjena potražnja Kina Ruski embargo


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.