Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Indiji
  • 29.01.2021. 18:00

Protesti u Indiji eskalirali: Farmeri se zaletali u policiju traktorima

Zbog spornih zakona o poljoprivredi indijski farmeri nastavljaju da protestuju, a situacija je izmakla kontroli. Jedna osoba je poginula, a ima i ozleđenih.

Foto: Depositphotos/AbhishekMittal
  • 352
  • 136
  • 0

Protesti u Indiji ovih su dana eskalirali, a sve zbog spornih zakona o poljoprivredi kojima se farmeri žestoko protive. Tokom proslave njihovog Dana Republike koji se održao početkom nedelje protestori su probili policijske barijere oko glavnog grada, Nju Delhija iz kog su pristigli haotični prizori.

Na snimcima i fotografijama je vidljivo da policija palicama udara protestore i koristi suzavce, a oni im uzvraćaju zaleću ći se u njih traktorima. Kako piše The Guardian, potvrđeno je da je jedan farmer stradao u sukobima, a desetak osoba je ozleđeno.

Vlasti su se ranije složile s tim da okupljanje traktorima bude održano nakon službene vojne parade povodom njihovog velikog praznika. Ali, protestori su probili barikade i betonske blokove te krenuli prema gradu za vreme trajanja tog događaja.

Pojedini su stigli i do mesta gde su premijer, Narendra Modi i drugi vladini čelnici posmatrali tenkove i akrobacije aviona povodom obeležavanja tog dana. Mediji pišu kako se Modi uspeo vratiti u svoju rezidenciju pre bilo kakvog sukoba sa poljoprivrednicima koji i dalje traže povlačenje tri nova zakona za koje, podsetimo tvrde da će narušiti cene useva i smanjiti njihovu zaradu. Takođe, boje se da će njihovu zemlju otkupiti velike korporacije.

Pridružilo im se hiljade novih aktivista

Nakon nereda, vlasti su pokušale da očiste mesto sukoba na istoku grada, ali kako piše Reuters većina farmera odbila je da se pomeri, a pridružio im se i veliki broj novih protestora.

"Zabrinuti zbog policije, hiljade farmera koji nisu učestvovali u pobuni sada su došli da ojačaju naš pokret", rekao je Rakeš Tikait, predsednik jednog od najvećih sindikata poljoprivrednika, Barti Kisan Union.

Potresne scene s protesta pogledajte u videu:


Tagovi

Indija Protesti Zakoni Neredi Sukob


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.