Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praški memorandum
  • 16.09.2022. 17:00

Protesti u Pragu trebalo da uzbune i ostale evropske poljoprivrednike?

U Pragu traju protesti protiv politika EU. Pozvani su i poljoprivrednici iz drugih država da se barem virtuelno pridruže akciji. Gde su?

Foto: Facebook/Zemědělský svaz ČR
  • 96
  • 27
  • 0

Češki poljoprivrednici protestuju ispred Kongresnog centra u Pragu, gde se juče i danas održava sastanak ministara poljoprivrede EU, neformalno Agrifish Veće. Povod protesta je agrarna politika EU, uključujući zeleni plan koji nazivaju i "zelenim fanatizmom". 

Demonstranti su prolaznicima delili jabuke i krompir, a očekuje se i ometanje saobraćaja na praškim ulicama i demonstracije u blizini državnih institucija. 

Događaj su organizovale Češka poljoprivredna komora i Češko poljoprivredno udruženje i to na nivou država Višegradske grupe (V4 - Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska), ali su pozvale slične organizacije i u drugim zemljama članicama EU, pa tako i Hrvatsku poljoprivrednu komoru (HPK). 

Nepravedno optuženi 

Protestima su želeli da ukažu na izuzetno loše stanje u agraru kao i na krizu koja vlada na globalnom tržištu hrane. Smatraju da je nepravedno da potrošači optužuju poljoprivrednike, a ne politike koje se trenutno sprovode u EU te nesigurne lance snabdevanja u kojima su proizvođači na najvećem udaru i zadnji u lancu koji ostvaruju profit.

U HPK kažu kako da su svoje članove obavestili o namerama V4 grupe, a na njima je bilo na koji način žele da pošalju poruke. Komentarišu da onii nisu sigurni u svoju budućnost kroz ZPP, Zeleni plan, ali i politike na nacionalnim nivoima jer sve teže ostvaruju svoj dohodak i ključan cilj - proizvodnju konkurentne hrane za potrošače. Smatraju kako je zbog rasta cena hrane, proizvodnih inputa, s druge strane pada cene agrarnih roba, nužno nešto učiniti na nivou EU. Stoga su i potpisali Memorandum Višegradske grupe koji će biti predstavljen i ministrima poljoprivrede EU.  

"HPK je u svom pismu, ali i prilikom potpisivanja Memoranduma, predstavnike skupine V4, koji će fizički prisustvovati sastanku poljoprivrednih organizacija, zamolila da podele i hrvatske stavove i mišljenja o trenutnoj situaciji koja je dovela do potpisivanja Praškog memoranduma", kažu u ovoj organizaciji. 

Gde su protesti i haštagovi? 

Iako je bilo očekivano da će se i u Hrvatskoj organizovati barem simbolični protesti, to se nije dogodilo. 

U HPK kažu da su zemlje koje neće biti fizički prisutne na sastanku V4 zamoljene da pripreme svoje članove za mirne proteste koji ne moraju da budu masovni. Oni su svojima poručili da je važno probleme iskomunicirati putem medija na odgovarajući način, ali i na društvenim mrežama. Ključne poruke treba da budu "Za pristojan život i Zeleniju, ali i ekonomski održivu poljoprivredu". 

Navedeni su i mogući haštagovi za društvene mreže, kao što su #farmersforfuture; #farmerizapristojanživot; #greenbutnotsuicidial; #nofarmersnofood; #praškimemorandum; #poljoprivrednisavjet.

Pod hashtagom #farmerizapristojanživot pronašli smo tek jedan post na fejsbuk. 

Važno je napomenuti da se grupi demonstranata nisu pridružili mali poljoprivrednici koji su zadovoljni novim pravilima ZPP-a za koje kažu da idu u prilog PG-ovima, piše Euractiv.  

Loša preraspodela podsticaja

Naglašavaju da od početka godine predstavnici velikih gazdinstava protestuju protiv odluke da se veći deo potpora prebaci na manje. Oni kritikuju takozvanu preraspodelu, koja je deo češkog strateškog plana CAP-a. 

"Ako prihvatimo novu politiku raspodele  potpora kakvu planira sadašnja vlada i pod svaku cenu pokušamo da sprovedemo ambiciozne ciljeve Zelenog plana u tako kratkom vremenu do 2030., evropska hrana će postati luksuz koji definitivno neće biti za svakoga", rekao je predsednik češkog poljoprivrednog sindikata Martin Pika

Prema pisanju Euractiva, događaj su podržale poljoprivredne organizacije iz Slovačke, Poljske, Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Litvanije i Rumunije.


Tagovi

Farmerizapristojanzivot Greenbutnotsuicidial Protest u Pragu Višegradska grupa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.