Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 23.02.2024. 14:00

Protesti urodili plodom, Evropska komisija ublažava rigorozne mere ZPP-a?

Olakšavamo administrativni teret našim poljoprivrednicima kako bismo im pomogli u garanciji sigurnosti hrane za evropske građane, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Foto: AK grafika
  • 78
  • 26
  • 0

Evropska komisija popušta pred nizom protesta poljoprivrednika pogođenih rigoroznim merama Zajedničke poljoprivredne politike.

Prve moguće akcije za smanjenje administrativnog tereta, posebno oko osnovnih standarda koji se nazivaju GAEC (dobri poljoprivredni i ekološki uslovi), a kojih se svi moraju pridržavati da bi dobili podsticaj, navedene su u dokumentu poslatom belgijskom predsedništvu. 

O njemu će se raspravljati sa državama članicama 26. februara, a poslužiće kao osnova za zajedničko delovanje jer, kažu, zemlje EU igraju ključnu ulogu u održavanju administrativnog opterećenja. 

Revizija sistema monitoringa 

Između ostalog, među merama se navodi promena pravila subvencionisanja trajnih travnjaka što bi značilo da korisnici sa smanjenim brojem stoke neće morati ponovo da pretvaraju obradive površine u pašnjake. Preispitaće se i moguće prakse za biljni pokrov što bi trebalo omogućiti više fleksibilnosti u načinu na koji ispunjavaju ovaj uslov za ostvarenje podsticaja.

Najavljena je i revizija sistema monitoringa na način da bi farmeri imali do 50 odsto manje kontrola, a što bi ujedno oslobodilo resurse u nacionalnim upravama. 

Takođe, jasnije bi se protumačio pojam više sile odnosno proizvođači pogođeni na primer sušom ili poplavama, imali bi veću sigurnost u pogledu primanja subvencija. 

Komisija je za mart najavila i da će sprovesti onlajn anketu direktnu upućenu poljoprivrednicima.

"Ovo će istraživanje već do leta dati jasniju sliku glavnih administrativnih prepreka sa kojima se suočavaju. Rezultati će biti uključeni u detaljniju analizu koja će biti objavljena u jesen", navode iz EK. 

Podsećaju i da su već reagovali dodelivši za 2024. delimično izuzeće od pravila o zemljištu koje leži na ugaru, takozvani GAEC 8.

Mala gazdinstva izuzeti iz kontrola 

Gore navedene mere odnose se na revidiranje standarda odnosno zahteve uslovljenosti GAEC 1 očuvanje trajnih travnjaka, GAEC 7 o plodoredu i GAEC 6 o pokrovu zemljišta. Uz njih, spominju dodatne srednjoročne mere, a jedan od predloženih predloga mogao bi biti izuzimanje malih gazdinstava ispod 10 hektara od kontrola povezanih sa usklađenošću sa zahtevima uslovljenosti.

"Ovo izuzeće značajno bi pojednostavilo svakodnevni rad malih poljoprivrednika koji predstavljaju 65 odsto korisnika ZPP-a, a istovremeno bi zadržalo ekološke ambicije budući da male farme pokrivaju samo 9,6 odsto područja koja primaju podsticaje", objašnjavaju.

Navode i da, kako bi dodatno odgovorili na kriznu situaciju u sektoru, takođe rade na merama poboljšanja položaja poljoprivrednika u prehrambenom lancu i zaštite od nepoštene trgovačke prakse, a koje će uskoro biti predstavljene. 

"Olakšavamo administrativni teret našim poljoprivrednicima kako bismo im pomogli zajamčiti sigurnost hrane za evropske građane", poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen. Kaže i da ovim nizom radnji ispunjavaju dato obećanje da će ubrzati raspravu oko strogih zelenih politika. 

Naslovna fotografija: Depositphotos/Ale_Mi/yaakovberg


Tagovi

GAEC Potpore ZPP Evropska komisija Ursula fon del Lejen Ublažavanje mera Uslovljenost


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!