Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 11.04.2023. 15:00

Protesti urodili plodom? Ukrajina obustavlja izvoz četiri glavna useva u Poljsku

Ova je odluka doneta nakon sastanka s novoimenovanim šefom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Robertom Telusom.

Foto: Depositphotos/oqtave
  • 176
  • 27
  • 0

Ukrajina obustavlja izvoz četiri glavna useva - pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice - u Poljsku do početka nove sezone, 1. jula 2023., izjavio je ministar agrarne politike i prehrane Ukrajine. Ova je odluka doneta nakon sastanka s novoimenovanim šefom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Robertom Telusom, stoji u saopštenju ukrajinskog ministarstva.  

Pojednostaviti tranzit

Ministri su se složili da će u roku od nedelju dana Ukrajina i Poljska sačiniti nova pravila za tranzit poljoprivrednih useva.

"Mogućnost tranzita preko teritorije Poljske u druge zemlje članice EU-a, kao i izvan nje je očuvana, a procedura će biti pojednostavljena kako bi se eliminisale gužve i redovi na kontrolnim punktovima", rekao je Solski nakon sastanka i komentarisao kako je situacija teška i za ukrajinske i za poljske poljoprivrednike. 

Preporučio je i da izvoznici razmotre mogućnost preusmeravanja tereta kroz druge zemlje.

Prošle su nedelje osim poljskih protestvovali i poljoprivrednici u Rumuniji i Bugarskoj. Blokrali su saobraćaj i ganične prelaze traktorima i kamionima pozivajući Evropsku komisiju da interveniše. 

Tvrde da ukrajinski uvoz preplavljuje lokalna tržišta i značajno snižava njihove cene, zbog toga što je još prošle godine EU ukinula carine i uvozne kvote za njihove poljoprivredne proizvode kako bi olakšala transport na tržišta trećih zemalja.

Obični poljoprivrednici zapravo ne znaju kako se formiraju cene žitarica - tvrdi ekonomista

Vremenom je među poljoprivrednicima u srednjoj i istočnoj Evropi raslo nezadovoljstvo zbog poplave jeftinog ukrajinskog uvoza žitarica, a koja je oslobođena carina do juna 2024. 

Rusija preti 

Istovremeno, upitan je i crnomorski put budući da je Rusija u petak zapretila da će prekinuti dogovor o žitaricama uz posredovanje UN-a ako se ne uklone prepreke njenom izvozu poljoprivrednih proizvoda, navodi Reuters. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prisustvovao je razgovorima u Ankari i izjavio da su on i njegov turski kolega Mevlut Kavusoglu razgovarali o "neuspehu" u primeni sporazuma. 

"Radićemo, ako treba, i van okvira ove inicijative. Imamo priliku to učiniti s Turskom, s Katarom", otkrio je Lavrov.

Dok izvoz ruske hrane i đubriva nije pod zapadnim sankcijama, Moskva tvrdi da ograničenja plaćanja, logistike i poslova osiguranja predstavljaju prepreku.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Izvoz u Poljsku Tranzit Preusmjeravanje tereta Crnomorski put Rusija Ukrajina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.