Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 05.04.2023. 15:00

Razapeli ste poljskog seljaka: Opet na ulicama zbog uvoza iz Ukrajine, ministar dao ostavku

Protesti poljoprivrednika u Poljskoj se ne smiruju. Osećaju se prevarenim. Od dogovora s ministrom Kovalcim nema ništa. Nisu ugroženi samo ratari.

Foto: Twitter/@CwiekaJacek
  • 162
  • 18
  • 0

Poljski poljoprivrednici se ne smiruju. Nastavili su proteste nezadovoljni implementacijom nedavnog dogovora s ministrom Henrikom Kovalcim, u vezi kontrole nad uvozom ukrajinskog žita i kompanija koje to i dalje rade, izveštava Farmer. Više od 520 traktora i više od 1.000 ljudi okupili su se u Černišinu u blizini Hrubiescova, nekoliko kilometara od poljsko-ukrajinske granice.

Kako bi pokazali kako se osećaju, između poljoprivrednih mašina su razapeli lutku koja predstavlja poljskog seljaka. 

Nezadovoljni su jer od potpisanog dogovora s ministrom nema ništa. Pitaju se u čijem interesu deluje vlast i zašto nema kontrole. Upozoravaju da problem sve više raste i osećaju se prevarenima.

Nema ni granične kontrole

Nisu ugroženi samo ratari. Predsednik Poljoprivrednog društva Zamość Marcin Sobšuk, istakao je da je već uvezeno ukrajinske maline koliko se ubere u Poljskoj u toku cele godine. Stiglo je i 150.000 tona šećera, a do sada je kvota za celu Evropu bila 28.000 tona. Nema ni granične kontrole, nabrajaju.

Ne mogu opstati u sadašnjim uslovima (Foto: FB/Oszukana Wieś)

Upozoravaju da dolazi prolećna setva, ali neće odustati od borbe za svoja prava uprkos poljoprivrednim radovima. Pred njima je sumorna budućnost koja će mnogima doneti napuštanje proizvodnje i imanja jer na tržištu nema mesta za njih. Ističu i to da se u Ukrajini može sejati GMO, koristiti hemijski preparati koji su njima zabranjeni. U poljskim pekarama je ukrajinsko brašno koje nije kontrolisano. Ističu da zapadna Evropa ne želi takve proizvode koji se sve više gomilaju u Poljskoj.

Brašno iz Černobilja?

"Zeleni dogovor ubija poljskog poljoprivrednika", rekao je Vislav Grin. Ističe da su njihove subvencije katastrofalne, a da se ukrajinski farmeri znatno više stimulišu.

"Želimo da znamo šta jedemo! Danas je vreme za brašno iz Černobilja! Ne slažemo se s ovim! Ako ne možemo zaštititi svoj novac, barem možemo zaštititi svoju čast", poručili su. 

Iz organizacije najavljuju da će nastaviti s pritiscima i protestima.

Ministar podneo ostavku

Poslednja vest je da je ministar Henrik Kovalčuk danas podneo ostavku, a kao razlog naveo nemogućnost ispunjenja ugovora zaključenog s poljoprivrednicima. Evropska komisija je objavila nacrt produženja bescarinskog i kvotnog uvoza žitarica iz Ukrajine za još godinu dana, koji će se primenjivati ​​od juna ove do 5. juna 2024. godine. Ministar je rekao da zbog toga nije moguće ispuniti dogovor koji je postignust s poljskim poljoprivrednicima.

Ostavka nije došla naglo, a već se raspravlja ko bi ga mogao nasliediti. Imenovanje novog se očekuje u toku ove sedmice.


Tagovi

Poljska Protesti poljoprivrednika Uvoz iz Ukrajine Ukrajinske žitarice Marcin Sobšuk Henrik Kovalci


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta