Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subotica
  • 04.12.2015. 10:30

Protestovali poljoprivrednici u Subotici

Subotički poljoprivrednici zatražili su juče na protestu ispred Gradske kuće odgovor na pitanje koliku površinu državnog zemljišta koje se izdaje u zakup poseduje grad.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 41
  • 2
  • 0

Subotički poljoprivrednici zatražili su juče na protestu ispred Gradske kuće odgovor na pitanje koliku površinu državnog zemljišta, koje se izdaje u zakup, poseduje grad i da li su tačni navodi da jedan deo te zemlje lokalna samouprava uopšte ne izdaje zemljoradnicima.

Predstavnik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš, rekao je novinarima da se u javnosti govori da lokalna samouprava ne izdaje određenu površinu zemljišta. "Čujemo da ne štima između četiri i osam hiljada hektara. Očekujemo da se nadležni po tom osnovu izjasne, jer Grad izrađuje program, a članovi komisije moraju dati odgovore na naša pitanja", rekao je Kiš nakon sastanka sa gradonačelnikom Subotice Jeneom Maglaijem.

Maglai - Grad točno zna koliko zemljišta izdaje

Maglai je nakon sastanka izjavio da priče koje je izneo Kiš ne odgovaraju istini i da Grad na osnovu podataka iz katastra i na osnovu izlazaka na teren, tačno u hektar zna koliko ima državnog zemljišta koje se obrađuje. "Svo zemljište koje je u državnoj svojini i koje može da se obrađuje jeste u programu za izdavanje, osim nekoliko parcela koje su iz raznoraznih razloga privremenim merama izuzete iz licitacija, kao što je to, na primer, crkveno zemljište", rekao je Maglai.

Još uvek ništa od vanredne sednice

Upitan kolika je površina državnog zemljišta koje se izdaje, Maglai je rekao da će odgovor na to biti dat na današnjem sastanku u Gradskoj kući na koji su, pored poljoprivrednika i predstavnika lokalne samouprave, pozvani i predstavnici Uprave za zemljište, katastra i poljoprivredne inspekcije.

Pored odgovora na pitanje o zemljištu za izdavanje, poljoprivrednici su potestovali i zbog toga što su pre deset dana tražili da Skupština grada održi vanrednu sednicu na kojoj bi se odbornici izjasnili o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ali odgovora na njihove zahteve iz Gradske kuće nije bilo. Maglai je rekao da kao gradonačelnik ne želi da sazove sednicu Skupštine grada i dodao da takvu inicijativu mogu podneti i odbornici. Odbornici su, međutim, sakupili 16 od 23 potpisa, koliko je potrebno za sazivanje vanredne sednice.

Foto: Damir Rukovanjski


Izvori

beta.rs


Tagovi

Subotica POljoprivrednicil Protesti Poljoprivredno zemljište Izdavanje Miroslav Kiš Jene Maglai Vanredna sednica