Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativa pesticidima
  • 31.07.2023. 07:30

Protiv pepelnice - umesto fungicida robot koji koristi UV zračenje

U Holandiji su napravili robota koji je namenjen korišćenju u plastenicima i planažama na otvorenom. Usluga zračenja UV-C svetlom tamo je jako tražena.

Foto: Facebook/Cleanlight Hobby Unit
  • 121
  • 25
  • 0

Holandska firma "Clean Light" u saradnji sa engleskim partnerom napravila je robota koji radi s ultraljubičastim zračenjem u svrhu zaštite od pepelnice koja uzrokuje velike štete u voćarstvu, piše freshplaza.com.

Alternativa pesticidima

Spore pepelnice, koje najčešće napadaju voćke i vinovu lozu, brzo se šire vetrom zbog čega je zaštita otežana. Takođe, upotreba fungicida nije uvek efikasna, a pored toga, EU planira da smanji upotrebu sintetičkih pesticida za 80 odsto do 2030., a potpuna zabrana se traži do 2035. godine.

Pritom, kako navode na ovom portalu, dobro je poznato da ultraljubičasto zračenje, konkretno UV-C svetlo, zahvaljujući svojim dezinficirajućim svojstvima može uništiti patogene mikroorganizme.

Na osnovu toga je kreiran UVC robot koji je prvenstveno namenjen za korišćenje u plastenicima, ali i na plantažama na otvorenom. S brzinom od 2 km na sat krećući se između redova može pepelnicu držati pod kontrolom na površini od 4 ha.  

Robot kao usluga

Ova kompanija robota daje na raspolaganje poljoprivrednicima na određeno vremensko razdoblje kao uslugu, uz naknadu po satu, dakle bez troškova ulaganja ili održavanja. Ističu kako njegovo korišćenje može biti alternativa fungicidnom tretiranju bez ikakve štete za životnu sredinu. 

Zbog velike potražnje, narudžbine se moraju poslati na vreme. Svi su kapaciteti za ovu godinu popunjeni, a prednarudžbine se primaju već za 2024. 


Tagovi

Zaštita od pepelnice Robot UV zračenje UVC svjetlo Alternativa pesticidima UVC robot


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.