• Saradnja sa Rusijom
  • 13.01.2016. 13:00

Protokolom do lakše kontrole sledljivosti robe

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije potpisali su Protokol o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva.

  • 233
  • 10
  • 0

Protokol o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije juče su potpisali ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i rukovodilac Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergej Dankvert.

Obezbediti trgovinu sa fitosanitarnog aspekta

Ministarka je tom prilikom navela je da je ovaj protokol neophodan, s obzirom da izvoz poljoprivredno prehramebnih proizvoda iz Srbije na tržište Ruske Federacije raste iz godine u godinu. "Sada je važno da se ta trgovina obezbedi sa fitosanitarnog aspekta u smislu da se zaštiti i teritorija Ruske Federacije i teritorija Srbije", naglasila je ministarka i dodala da ovaj protokol pruža pravnu osnovu za dalje jačanje trgovine, privredne saradnje, kao i investicije u agroindustrijski kompleks Srbije.

Protokolom su određene tačne procedure kontrole

potpisan Protokol o sledljivosti robe
Protokolom se određuje

način kontrolisanja robe iz Srbije

Dankvert je pojasnio da je Protokol vezan za sledljivost roba, i određuje tačne procedure, odnosno način na koji će se kontrolisati roba poreklom iz Srbije, podsetivši da je Ruska Federacija uvela sankcija na uvoz pojedinih vrsta roba iz Evropske unije. On je kazao da je slična situacija bila i sa robom koja podleže veterinarskoj kontroli, pa su određene pošiljke zadržavane zbog bojazni da ne dođe do reeksporta iz EU.

"Mi smo trenutno, između naše dve službe, odredili mehanizme koji garantuju da ne mogu da dođu robe koje nisu poreklom iz Srbije", istakao je Dankvert.

Takođe je naveo da je zbog sankcija, bareno meso iz Srbije moralo da ima žig kako bi se garantovalo poreklo, a od sada će biti dozvoljen slobodan izvoz te vrste robe, kao i mekog i tvrdog masnog tkiva za čiji izvoz Srbija do sad nije imala dozvolu. On je najavio da će ruska strana pružiti pomoć Srbiji u dobijanju odobrenja za tranzit nekih proizvoda preko teritorije EU, precizirajući da se radi o svinjskom mesu.

Očekuje se intenziviranje saradnje dve zemlje

U Ministarstvu navode da će potpisivanje ovog Protokola doprineti intenziviranju saradnje resornih ministarstava poljoprivrede dve zemlje, kao i prometa roba biljnog porekla. Istovremeno će se stvoriti uslovi za preduzimanje svih neophodnih mera za obezbeđivanje praćenja svih aktivnosti kontrole fitosanitarne bezbednosti proizvoda koji se izvoze, u procesu njene proizvodnje, premeštanja, pripreme za otpremu i fitosanitarne sertifikacije, što je u interesu obe zemlje.

Ovim protokolom uređuju se pitanja uzajamnog obaveštavanja o izmenama u listi karantinski štetnih organizama, fitosanitarni sertifikati, održavanje zajedničkih sastanaka, preduzimanje neophodnih mera za obezbeđivanje praćenja svih aktivnosti kontrole fitosanitarne bezbednosti proizvoda koji se izvoze, registracija izvoznika proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom u Rusku Federaciju, postupanje pri reeksportu proizvoda i dr.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Protokol Kontrola robe Saradnja sa Rusijom Ministarstvo poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković Agroindustrijski kompleks Sergej Dankvert Bareno meso Fitosanitarna bezbednost Reeksport