Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne inovacije
  • 09.02.2016. 15:30

Prskalica koja nišani štetočine poput snajpera!

Kompanija Cambridge Consultants proizvela je tehnologiju selektivne prskalice koja ima mogućnost da dramatično redukuje upotrebu hemikalija u poljoprivredi, što farmerima pojeftinjuje proizvodnju i čuva životnu sredinu. Količina herbicida, pesticida, insekticida i fungicida bi ovako bila smanjena za više od 99 odsto.

Foto: Cambridge Consultants
  • 378
  • 85
  • 0

Pesticidi su u određenoj meri odgovorni za sve, od stvaranja otpornih superštetočina do gubitaka pčela i leptira, iako se već godinama cilja na smanjenje njihove upotrebe, prenosi portal Modern Farmer.

Kompanija Cambridge Consultants razvija sve vrste visokotehnoloških projekata, od medicinske tehnologije do potrošačkih uređaja. Iz sektora razvoja inovacija ove kompanije izašla je nova tehnologija - prskalica koja ima mogućnost da dramatično redukuje upotrebu hemikalija u poljoprivredi, što farmerima pojeftinjuje proizvodnju i čuva životnu sredinu. Količina herbicida, pesticida, insekticida i fungicida bi ovako bila smanjena za više od 99 %.

Konsultanti Cambridge-a razvijaju prskalicu čijom bi primenom bila smanjena upotreba pesticida.

Budućnost precizne poljoprivrede

Novi uređaj kompanije Cambridge Consultants je selektivna prskalica koja može da prepozna i poprska pojedinačne korove ili štetočine, čak i ako se kreću brzinom od 25 km/h, što je dovoljno brzo za dronove i druge bespilotne letelice. Ovaj uređaj koristi sistem kamera razvijen u kompaniji Play Station, dok je pravi posao u softveru.

Kamera na prskalici snima i identifikuje metu prema obliku, boji i veličini. Kako se prskalica približava meti (na traktoru, dronu) putanja i brzina mete se izračunava prema isprogramiranim parametrima, a pozicija i tempiranje vremena se prosleđuju sistemu za disperziju koji cilja i ispaljuje tačno određenu količinu pesticida na biljku.

Tu je uključen i sistem za navođenje, kao kod gađanja golubova. Kapljice putuju brzinom 5 m/s dok ne dođu do mete, koju pogađaju u desetinki sekunde. Dizajn koji je godinama razvijan predstavljen je i na sajmu Agritehnika.

Sprej nišani štetočine poput snajpera

"Pogađanjem samo određenih korova i štetočina, količina hemikalija koja se raspršuje drastično se smanjuje, pa tako čuvamo zemljište i podzemne vode", napisao je Najl Motram iz Cambridge Consultants-a u svom obraćanju javnosti.

Foto: Cambridge Consultants


Tagovi

Korov Vreme Štetnik Uređaj Nametnik Pesticidi Sprej Cambridge konzultanti Budućnost poljoprivrede Prskalica


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu