Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna zaštita
  • 11.02.2016. 09:30

Prva automatizovana protivgradna stanica u Srbiji

U okviru projekta osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite u Srbiji koji sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije, juče, 10. februara 2016. je na razmeđu sela Gornja Šatornja i Vinča održana prezentacija prve automatizovane protivgradne stanice montirane na teritoriji opštine Topola.

  • 912
  • 37
  • 0

U okviru projekta osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite u Srbiji koji sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije, juče, 10. februara 2016. je na razmeđu sela Gornja Šatornja i Vinča održana prezentacija prve automatizovane protivgradne stanice montirane na teritoriji opštine Topola.

Prezentaciji su prisustvovali ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić, generalni direktor kompanije "Generali Osiguranje Srbija" Dragan Filipović, predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović, kao i znatan broj meštana, naročito voćara.

Investicija vredna 60.000 evra

Vrednost investicije iznosi 60.000 evra. Opremu automatskog protivgradnog lansera montirala je firma "Kaldera" iz Banja Luke. U odnosu na stari, stanica predstavlja savršen sistem koji sadrži kontrolu sa nizom metodoloških unapređenja. Napajanje je nezavisno - solarnim sistemom. Ispaljuje sve vrste protivgradnih raketa. "Hrani" se sa 13 raketa koje se mogu ispaliti brzinom od 60 sekundi. Lanser se nalazi na šinama i smešten je u tzv. kontejneru. Uglovi dejstva raketa su 360 stepeni po azimutu i 45 do 80 po elevaciji. Dobavljač garantuje da se pomoću njega kompletno može braniti područje od 2 kvadratna kilometra, što se može smatrati izuzetnim, naročito ako se ima u vidu proizvodna struktura ovog područja koja je gotovo isključivo voćarska.

Automatski protivgradni lanser obezbeđen je putem donatorskih sredstava kompanije "Generali Osiguranje Srbija". Posredstvom prateće telekomunikacione opreme povezan je sa Radarskim centrom "Bukulja", gde se nalazi komandni centar za upravljanje automatizovanom protivgradnom stanicom, a samim tim iz centra se određuje i smer dejstva.

Plan je do početka sezone u Srbiji montirati još 20-30 sistema

"U život smo proveli ideju da počnemo sa jednom novom organizacijom protivgradne zaštite. To je upravo ovaj način daljinskog navođenja raketa. Mi smo u ministarstvu se organizovali i sa donatorom finansirali sistem i kompletno ga ovde instalirali. Želja nam je da posle ovog pilot projekta u Srbiji montiramo do početka sezone još 20-30 sistema. Prioritet će nam biti prvenstveno voćarski krajevi. Za ovaj projekat odabrali smo Vinču kao jedan veliki centar za proizvodnju voća, jer su upravo zbog toga zaslužili da im Vlada Republike Srbije pokloni ovakav sistem", rekao je ministar Velimir Ilić ističući vreme odnosno vek u kome se nalazimo, a samim tim i potrebu osavremenjavanja sistema protivgradne zaštite.

Novim tehnologijama sprečiti štete

"Zahvaljujem se Ministarstvu, donatoru i Republičkom hidrometeorološkom zavodu koji su imali razumevanja da se ovaj prvi sistem automatskog protivgradnog navođenja instalira kod nas. Drago mi je da je Topola prepoznata kao pre svega lider u centralnoj Srbiji po proizvodnji voća, a i sami ste mogli videti kako to u ovoj okolini izgleda. Imali smo 2013. godine velike štete od grada koje su ovom području naneli štetu od preko 10 miliona evra i ovo je način da u budućnosti takve neželjene situacije izbegnemo", kazao je predsednik Skupštine opštine Topola i narodni poslanik Dragan Jovanović.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje prezentaciji ovog, za Srbiju, novog sistema za lansiranje protivgradnih raketa. Pokretanjem nove tehnologije pokrenuće se, po njegovom mišljenju i jedna od najslabijih karika u sistemu, a to su upravo bili lanseri, odnosno način ispaljivanja raketa. Nikolić se zahvalio domaćinu na organizaciji prezentacije i ministaru Iliću koji je svojom upornošću doprineo da zaživi ovakav način protivgradne zaštite.

Generalni direktor kompanije "Generali Osiguranje Srbija" Dragan Filipović je kazao da je Generali Osiguranje prepoznalo značaj protivgradne zaštite u Srbiji i da će na ovaj način zainteresovati i druge kompanije koje u Srbiji posluju da ulažu i u ovaj vid zaštite. "Osiguranje treba da predstavlja meru zaštite, a nikako dodatni trošak", dodao je Filipović. On se zahvalio Ministarstvu koje je prepoznalo njihovu inicijativu, kao i predsedniku Skupštine opštine Jovanoviću u nadi da će se uspešna saradnja nastaviti i u budućem periodu.

Izvor i foto: topola.com


Tagovi

Protivgradna zaštita Dragan Filipović Protivgradne stanice Velimir Ilić Dragan Jovanović Rakete Jugoslav Nikolić Voćarska proizvodnja Daljinsko navođenje raketa Štete od grada