Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šparglijada
  • 22.05.2017. 16:00

Prva berba bele špargle u Šumadiji

Zelena špargla je koliko-toliko poznata kod nas, ali za belu je retko ko čuo. A još su ređi proizvođači koji su se usudili da je gaje. Brat i sestra Milanović su rođeni i odrasli u Nemačkoj, a onda su u zavičaju svog oca prvi kod nas posadili belu šparglu. U čast prve uspešne berbe postavili su crveni tepih i "Šparglijadom" proslavili svoj uspeh.

Foto: Biljana Nenković
  • 6.260
  • 281
  • 0

Na poljima koja se nalaze između Cerovca i Sobovice kod Kragujevca prošlog vikenda obeležena je prva uspešna berba bele špargle kod nas. U tu čast napravljena je i mala svečanost "Šparglijada" i to na sred njive, gde je i zasad ovog, za naše podneblje, neobičnog i pomalo nepoznatog povrća.

Ono što je za nas krompir, za Nemce je bela šparla

Ovaj zasad od 4,5 hektara u blizini rodnog sela svog oca, organizovali su mlađi članovi porodice Milanović, koji su rođeni i odrasli u Nemačkoj.

Marija Milanović

"U Srbiji uglavnom znaju za zelenu šparglu, a za belu retko ko. Cilj nam je da pokažemo i dokažemo da ima povrća koje je popularno u svetu, a koje može da uspeva i kod nas", kaže Marija Milanović.

Njen brat Marko dodaje da je ovo druga godina njihovog zasada, i da tek posle treće očekuju pun rod:

"Posle četvrte očekujemo ukupno 20 tona sa površine od četiri i po hektara. Ovo povrće može da ima prođu, samo je potrebno probuditi interesovanje konzumenata. U celoj Evropi, a ponajviše u Nemačkoj, špargle se služe otprilike kao kod nas krompir".

Bela špargla je blagog ukusa i služi se kao prilog. Priprema se jednostavno. Bari se u vodi nekoliko minuta, a potom su mogućnosti velike. Može da se griluje sa slaninom, pohuje sa dodacima. Za čuvanje ima malo specifičniji režim, jer se brzo suši. Zato je potrebno da se orosi i u kesi može u frižideru da se čuva do nedelju dana.

Sadi se u bankovima, folija obavezna

Dok su Marija i Marko na pola puta između Srbije i Nemačke, o neobičnoj njivi koja je pokrivena belom folijom, brinu dvojica Šumadinaca, Mirko Minić i Marko Simić. Iako potiču iz Šumadije gde se nikada nije jela, a pogotovu gajila špargla, prihvatili su izazov i uspeli su da savladaju početnu tehnologiju proizvodnje. Uspešno su došli do prve berbe, uprkos tome što stručnjaka kod nas koji bi ih posavetovali - nema.

"Špargla je višegodišnja biljka. Kada je posadite jednom, ona traje od 10 do 15 godina. Razvija se iz rasada. Sadi se u bankovima i pokriva folijom, da ne bi bila izložena sunčevoj svetlosti. Kada bi imala svetlost, postala bi zelena i promenila bi ukus. Ona raste ispod zemlje i čim izbije na površinu vreme je za berbu. Već kada je na pet centimetara iznad banka, prerasla je, kaže Marko Simić, koji po "nemačkom sistemu" organizacije mladih vlasnika ima ulogu menadžera proizvodnje.

Marko Simić je jedan od dvojice Šumadinaca koji vode brigu o beloj špargli

Povrće za strpljive - do berbe 3 godine

Ovo povrće, koje važi za zdravo, antioksidantno i sa malo kalorija, ima i lepu cenu. Za kilogram bele špargle kupci izdvajaju od 1.500 do 2.000 dinara.

"Prve godine se pusti da radi vegetacija, druge godine se održava zasad, a treće već stiže prvi rod. U ovoj godini prinos je oko tone po hektaru, a narednih očekujemo od pet do deset tona. Koliko ja znam ovo je prvi zasad bele špargle u Srbiji. Problem je što nisam imao od koga da učim, jer nema agronomskih stručnjaka sa kojima bih mogao se posavetujem", dodaje Simić.

Crveni tepih na belim poljima

Za razliku od zelene špargle, bela je neutralnog ukusa. Da bi to dokazali, Milanovići su upriličili degustaciju jela od bele špargle i to baš pored svoje njive.

Ceo događaj nazvali su jednostavno "Šparglijada". Ovo je prva kojom su hteli da pokažu kako može u sred polja da se napravi "fensi" događaj, kao i u bilo kom drugom prostoru ili bilo kojim drugim povodom. Sa belim šatorima, crvenim tepihom, muzikom iz saksofona, kuvari su spremali delikatese od bele špargle.

Priprema specijaliteta od bele špargle

Početna ulaganja- malo više nego za hektar jabuke!

Mirko Minić, koji brine o celokupnoj proizvodnji, kaže da stići do crvenog tepiha u ovom slučaju nije nimalo lako. Pre svega, jer je organizovanje zasada skupo:

"Za naše uslove početna ulaganja su prilično velika. Recimo da su u rangu ulaganja za jedan hektar zasada jabuke, koju hoćete da gajite po svim principima savremene tehnologije i primenom punih agro-tehničkih mera. I malo više od toga. Problem je i što treba promeniti navike ljudi, koji i proizvode i jedu ono što im je poznato od davnina. Ovo je novi trend za koji tek treba videti da li će ga drugi poljoprivrednici prihvatiti. Za sada smo dobili izuzetno dobru povratnu informaciju od restorana".

Foto: Biljana Nenković


Foto prilog


Tagovi

Bela špargla Cerovac Sobovica Kragujevac Bankovi Folija Višegodišnja biljka Nemačka


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃