Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi Slankamen
  • 11.08.2017. 10:30

Prva praktična škola zadrugarstva u Srbiji

Praktična škola zadrugarstva radiće kao volonterska organizacija i delovati tamo gde se ukaže potreba za organizovanjem sadašnjih i budućih zadrugara. Ministar Milan Krkobabić je napomenuo da je ta škola deo misije Vlade da se u budućnosti osnuje 500 zadruga u 500 sela.

Foto: David Haris / Flickr
  • 654
  • 32
  • 0

Prva praktična školu zadrugarstva u našoj zemlji predstavljena je u Novom Slankamenu, prilikom posete ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milana Krkobabića zemljoradničkoj zadruzi "Voćar Slankamen". Tom prilikom je sa direktorom zadruge Nikolom Kotarcem potpisao Sporazum o dugoročnoj saradnji i projektu nazvanom "Praktična škola zadrugarstva".

Škola deo misije "500 zadruga za 500 sela"

Kako piše u saopštenju Vlade Srbije, Krkobabić je objasnio da će praktična škola zadrugarstva raditi kao volonterska organizacija i delovati tamo gde se ukaže potreba za organizovanjem sadašnjih i budućih zadrugara. On je napomenuo da je ta škola deo misije Vlade da se u budućnosti osnuje 500 zadruga u 500 sela. Ministar je rekao da je prema finansijskim mogućnostima, planirano i organizovanje stručnih predavanja priznatih naučnika i ljudi sa bogatim iskustvom iz oblasti zadrugarstva.

Mesto razmene iskustava i sticanje praktičnih znanja o zadrugarstvu

Krkobabić je izrazio nadu da će "Praktičnu školu zadrugarstva", u Novom Slankamenu, pohađati zadrugari iz svih krajeva Srbije, da bi se savetovali, razgovarali, sticali nova znanja i iskustva, odnosno da na praktičnom primeru vide kako funkcioniše dobra zadruga. Ministar je istakao da će zainteresovani zadrugari moći da se uvere da više od 40 domaćina može da se ujedini i da tako imaju svoje zasade, hladnjaču kapaciteta više od 3.000 tona, i da na taj način svake godine može da se izveze 8.000 tona voća u Rusiju i Evropsku uniju.

Oživljavanje zadrugarstva podržava i Odbor za selo SANU

Krkobabić je naglasio da je vrlo važno to što su misiju oživljavanja zadrugarstva u našoj zemlji podržali članovi Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, na čelu sa predsednikom, akademikom Draganom Škorićem, kao i uvaženi profesori poput Zorana Keserovića, najvećeg stručnjaka za razvoj voćarstva u Srbiji.

Foto: David Haris / Flickr


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Zadruge Zadrugarstvo Milan Krkobabić Srbija Praktična škola zadrugarstva Novi Slankamen Nikola Kotarac Dragan Škorić Zoran Keserović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić