Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 12.07.2022. 18:00

Prvi brodovi za izvoz poljoprivrednih proizvoda stigli u ukrajinske luke

Za sada će se organizovati prevoz kroz ušće reke Bistre u Dunav što još uvek nije dovoljno za prevazilaženje pretnje globane gladi. Putin i Erdogan najavili sastanak.

Foto: Depositphotos/ valdisskudre (ilustracija)
  • 583
  • 30
  • 0

Od ponovnog otvaranja plovidbe preko kanala Dunav - Crno more, u ukrajinske je luke stiglo osam stranih brodova za izvoz poljoprivrednih proizvoda, izvestili su u mornarici Ukrajine.

"Pomorski deo Oružanih snaga Ukrajine pridružio se organizaciji prevoza poljoprivrednih proizvoda civilnim brodovima kroz ušće reke Bistre u Dunav. Prvih osam stranih brodova već je stiglo u ukrajinske luke", navodi se u kratkom saopštenju.

Nema informacija u koje su luke brodovi stigli, komentariše APK gde ističu kako je transport kroz kanal postao moguć zahvaljujući obustavljanju ratnih dešavanja na Zmijskom ostrvu, što omogućava kontrolu vodne i delimično vazdušne situacije u južnoj Ukrajini.

Ništa bez crnomorskih luka?

Podstaknut ovom vešću, Martin Grifits iz Ujedinjenih nacija je na svom Tviteru objavio kako ovo još uvek nije dovoljno za prevazilaženje pretnje globalne gladi. "Jedino otvaranje ukrajinskih crnomorskih luka, koje trenutno blokira ruska vojska, najbolji je način da se spreči globalna glad", napisao je. 

Upravo je o deblokadi ukrajinskih luka i nastavku izvoza žitarica razgovarao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski s turskim predsednikom Tajipom Erdoganom

"Cenimo tursku podršku. Razgovarali smo o važnosti deblokade luka i nastavka izvoza žitarica. Takođe moramo sprečiti Rusiju da uzme naše žitarice s okupiranih teritorija", napisao je na Twitteru.

Erdogan se u bliskoj budućnosti planira sastati i s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštili su iz Kremlja posle telefonskog razgovora u kojem su raspravljali o mogućnostima izvoza žitarica iz Ukrajine. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Crnomorske luke Izvoz žitarica Vladimir Zelenski Martin Grifits Vladimir Putin


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.