Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metan u stočarstvu
  • 04.05.2022. 15:00

Prvi put satelitom snimili metan koji izlučuju krave

Reč je o značajnoj količini metana jer je inače njegove emisije teško izmeriti, komentarišu u GHGSat. U kojem delu sveta su uočene?

Foto: Depositphotos/cascoly/vectorfusionart
  • 702
  • 167
  • 0

Kompanija "GHGSat" koja se bavi globalnim praćenjem emisija štetnih gasova objavila je kako su njihovi sateliti otkrili emisije metana koje podrigivanjem izlučuju krave na jednoj kalifornijskoj farmi. Ovo je prvi put da se emisije koje ispušta stoka, a koja je glavni faktor proizvodnje metana u poljoprivredi - mogu izmeriti iz svemira, stoji u njihovom saopštenju.  

Oni su prošlog meseca analizirali podatke koje su prikupljali njihovi sateliti i utvrdili kako je u februaru izvor metana došao sa tovilišta u blizini Bakersfielda. 

Treba napomenuti kako su ova hranilišta - tovilišta (engl. Feedlot) ogromne farme na otvorenom koje se koriste za intenzivan uzgoj životinja, uglavnom goveda, ali i svinja, konja, ovaca i živine. Uglavnom se nalaze u Australiji, SAD, Kanadi i EU. Mogu imati hiljade životinja u nizu obora. Stoka tamo provodi vreme pre nego će ići na klanje, a kako bi dobila na težini. 

Dakle, ovakav način uzgoja je neusporediv sa onim koji se sprovodi na našim prostorima. 

Značajna količina

U GHGSat su komentisali kako je reč o značajnoj količini metana jer je inače njegove emisije teško izmeriti. Potrebno je precizno merenje na osnovu kojih bi se postavili mogući ciljevi njegovog smanjenja u govedarstvu. 

Pojasnili su da bi količina metana kojega su zabeležili na tom hranilištu rezultirala emisijom od više do 5.100 tona ako bi se zadržao tokom godine. A ako bi se "uhvatio", mogao bi napajati preko 15.000 domova. 

Tovilišta sa 120.000 životinja

Poljoprivreda je glavni izvor metana, štetnog gasa 84 puta snažnijeg od CO2. Uzgoj goveda je odgovoran za 3,7 odsto svih emisija, pri čemu 1,4 milijarde krava u svetu podriguje do 500 litara CH4 dnevno, zbog probavnog procesa poznatog kao enterična fermentacija. 

U saopštenju ističu kako je zagađenje iz ovakvih tovilišta veliki problem. Najveće može imati više od 120.000 životinja, a 1,4 miliona krava u mlečnoj industriji Kalifornije najveći su izvor metana, a što država pokušava zakonski da reši. Tako su 2017. na snagu stupila nova pravila sa ciljem smanjenja nivoa metana i fluorisanih gasova u atmosferi i to za 40 odsto do 2030., a u poređenju sa vrednostima iz 2013. godine.

Kojih je 12 mogućnosti primene satelita u poljoprivredi?

Kažu kako se testiraju razne tehnike za smanjenje ovih emisija, uključujući dodavanje manjih količina morskih algi u njihovu ishranu. 


Tagovi

Metan Metan iz stočarstva Podrigivanje krava Satelit GHGSat Štetni gasovi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]