Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO pšenica
  • 17.11.2021. 07:30

Prvi u svetu dozvolili brašno od GMO pšenice - mlinari negoduju

U vremenu velikog rasta cena, ali i zabrinutosti da bi lošije vremenske prilike mogle da ugroze sigurnost hrane, brazilska odluka mogla bi da podstakne širu globalnu raspravu o ovoj vrsti pšenice.

Foto: Depositphotos/Pompjaideaw
  • 343
  • 61
  • 0

Brazil je u četvrtak postao prva zemlja koja je dopustila uvoz brašna napravljenog od genetski modifikovane pšenice. Ali, malo je verovatno da će se te GMO sorte razvijene u Argentini naći u brazilskom brašnu zbog protivljenja tamošnjih mlinara i kupaca, navodi reuters

U razdoblju velikog rasta cena, ali i zabrinutosti da bi lošije vremenske prilike mogle da ugroze sigurnost hrane, ova bi odluka mogla da podstakne širu globalnu raspravu o ovoj vrsti pšenice. S druge strane, znamo da su GMO soja i kukuruz odavno prihvaćeni na svetskim tržištima, ali prvenstveno za ishranu stoke, ne i ljudi.

Brazilska agencija za biosigurnost CTNBio rekla je da se njena jednoglasna odluka odnosi samo na pšenično brašno. Mlinari su zapretili da će bojkotovati argentinske žitarice i tražiti načine da se povuče takva odluka.

"Važno je videti šta brazilsko tržište želi. Čini se da potrošači u Brazilu ne žele GMO pšenicu", rekao je Gustavo Idigoras, vođa argentinske CIARA-CEC komore izvoznika žitarica.

Prete da neće kupovati od komšija

Brazilsko udruženje za proizvodnju brašna "Abitrigo" reklo je da će zatražiti od kancelarije predsednika da sazove nacionalni odbor za biosigurnost kako bi preispitao odluku. Osim toga, procenjuju i pravne mogućnosti za suspenziju presude.

Grupa je već zapretila da će prestati da kupuje argentinsku pšenicu ako se odobri prodaja one otporne na sušu te će se za snabdevanje obratiti drugim zemljama. Kako piše WORLD-GRAIN, Brazil bi mogao da poveća uvoz iz Urugvaja, Paragvaja, SAD-a, Kanade i Rusije.

"To bi moglo da znači porast potražnje za američkim žitaricama", rekao je Arlan Suderman, glavni ekonomista za robu u StoneX-u dodavši da se, na kraju ipak sve svodi na potrošača i ono što je on spreman da prihvati.

Američka organizacija za razvoj izvoznog tržišta za industriju pšenice SAD-a (USW), koja promoviše izvoz ove kulture ranije je rekla da će podržati komercijalizaciju tek nakon odobrenja na glavnim tržištima i stvaranja pravila za rukovanje niskim nivoima GMO pšenice pomešane sa onom koja nije genetski modifikovana.

Traže identifikaciju ratara koji su posejali GMO sorte

Samo deo argentinskih farmi isprobao je sortu otpornu na sušu i to na 55 hiljada hektara, a njihovi izvoznici žitarica zatražili su od vlade da identifikuje koji poljoprivrednici uzgajaju GMO kako bi mogli da prestanu da kupuju sa tih područja.

Santiago del Solar, koji uzgaja žito u argentinskoj pokrajini Buenos Aires, rekao je da konačna odluka ostaje u rukama brazilskih mlinara i potrošača.

"U redu je što su regulatori rekli da, ali mi prodajemo pšenicu mlinarskoj industriji i potrošačima. Ako oni ne prihvate GMO, mi i dalje imamo veliki problem", pojasnio je.

Argentina je do 19. oktobra ove godine izvezla ukupno 8.424 miliona tona ove vrste žitarica, pri čemu je oko 50 odsto otišlo u Brazil, koji se za većinu uvoza ove žitarice oslanja na svog južnog komšije.

Argentinski poljoprivrednik Francisko Santilan, koji je takođe uzgaja u pokrajini Buenos Aires, rekao je da će pričekati da vidi hoće li druge zemlje odobriti uvoz sporne sorte pre nego što počne da je seje.

"Mislim da je razumno, bez obzira što Brazil to prihvata, čeka godinu dana da vidimo kako će se ovo pitanje razvijati u drugim zemljama koje kupuju pšenicu od nas", zaključio je.


Tagovi

GMO pšenica GMO brašno Brazil Argentina Mlinari Uvoz Izvoz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.