Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 23.02.2023. 15:00

Pšenica najjeftinija poslednjeg meseca, šta je sa kukuruzom?

Raste potražnja Severne Afrike za pšenicom. Kako se kreću cene na berzama?

Foto: Depositphoto/Denisfilm
  • 322
  • 26
  • 0

Cene pšenice su nastavile da padaju. U sredu je bila najjeftinija u poslednjih mesec dana. Na MATIF-u je za tonu pšenice trebalo izdvojiti 281 evro, što je pad od šest evra/t. Smanjenje cena je izazvala isporuka ruske pšenice Egiptu.

Istovremeno je Ukrajina predložila produženje ugovora o žitu na godinu dana, a ne kao do sada na 120 dana. 

Pada i cena kukuruza

Kukuruz je pratio i pao za 1,75 evra/t. Tako je cena fjučersa za mart iznosila 291,75 evra/t. Cena uljane repice je pala za 2,75 evra/t, ali je uprkos tome zadržala rast. Za tonu je trebalo izdvojiti 558 evra/t. Četvrtak je na MATIF-u donio lagani rast cena svih kultura, a na čikaškoj berzi lagani pad.

Na CBoT-u cena pšenice s početnih 260,03 evra/t pada na 255,18 evra/t. To je pratio kukuruz, koji s početnih 252,61 evra/t beležio blagi pad.

Isto se desilo i sa sojom čija je cena po otvaranju berze bila 536,60 evra/t, a sredinom četvrtka je iznosila 533,39 evra/t. Cena ovsa je 236,63 evra/t.

Potražnja za pšenicom

Na cenu pšenice će uticati potražnja iz zemalja Severne Afrike. U ovom području zima je bila pretopla i presuva što je rezultiralo slabom žetvom i povećalo potrebu za uvozom.

Evropska prognostička služba MARS ukazuje da su najvažniji regioni za uzgoj žitarica pogođeni sušom. To se pre svega odnosi na Alžir, Maroko, delove Tunisa i Libije. Pad prinosa se kreće od 15 do 24 odsto. Žetva ječma će biti manja na pojedinim područjima i do 30 odsto. Očekuje se i veliki pad prinosa pšenice.

Ministarstvo poljoprivrede SDA dalo je procenu na ovogodišnju potražnju u regionu od 47 miliona tona. Uvoz zadovoljava oko 30 miliona tona, a potražnja je u stalnom porastu.


Tagovi

MATIF Tržište žitarica Cena pšenice Cena soje Cena kukuruza CBoT


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.