Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja pšenice
  • 27.05.2023. 18:00

Pšenicu pogodila suša - nije vredna žetve?

Suša i niske temperature su uzele danak u Kanzasu. Ovakva situacija dovešće do manje ponude pšenice u SAD-u, koja je 5. svetski izvoznik te kulture.

Foto: Depositphotos/reydangeniy@gmail.com (ilustracija)
  • 238
  • 27
  • 0

Nakon ekstremne suše, a onda i ledenog talasa, poljoprivrednici u Kanzasu, najvećem američkom proizvođaču hlebne pšenice, napuštaju svoje useve, izveštava Reuters.

Sve je više onih koji je tretiraju hemijskim sredstvima koja uništavaju useve i traže veće isplate osiguranja od uobičajenih. Drugi deo poljoprivrednika pušta stoku u polja, jer ne očekuju rod za žetvu.

Napuštaju 33 odsto površina

Ovakva situacija dovešće do manje ponude pšenice u SAD-u, koja je 5. svetski izvoznik te kulture. Zalihe će pasti na najniži nivo u poslednjih 16 godina. Visoke stope napuštanja nanose ekonomski udarac poljoprivrednim gradovima i prisiljavaju kupce da prilagode planove nabavke kupujući žito negde drugde.

Na nacionalnom nivou ratari planiraju da napuste 33 odsto površina pod ozimom pšenicom, što je najveći procenat od Prvog svetskog rata, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede SAD u svom izveštaju. Ratari, trgovci žitaricama i predstavnici velikih prehrambenih kompanija koji su obišli državu na godišnjem obilasku useva upozoravaju na još veći postotak.

Ugroženi i drugi sektori

Rast cena sena vrši dodatni pritisak na uzgajivače, jer bi se ova polja mogla iskoristiti za ishranu stoke. Poljoprivrednici u Kanzasu će ove godine proizvesti samo 191,4 miliona bušela pšenice (5,2 miliona tona, op.a.), što je najmanje od 1963. godine. Neki su na parcelama gde je propala pšenica već zasejali sirak.

Osim poljoprivrednika, ugrožena je prerađivačka industrija, ali i uslužna delatnost koji su snabdevali radnike na žetvi.


Tagovi

Kanzas Proizvodnja pšenice Suša Propadanje pšenice Američka pšenica Pšenica podbacila


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.