Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 29.12.2020. 18:00

Ptičji grip na nemačkim i japanskim farmama - Kina obustavlja uvoz iz Irske

U Nemačkoj je virus nađen na farmi sa 9.000 gusaka, a na farmi pilića u Japanu eutanazirano je 1,16 miliona pilića. Kina obustavlja uvoz iz Irske.

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 46
  • 45
  • 0

Ptičji grip i dalje se širi svetom, a najnovija vest o zarazi dolazi iz Nemačke gde je 25. decembra zabeleženo izbijanje influence i u pokrajini Saska. Pogođena je farma s 9.000 gusaka u mestu Grimi u okrugu Lajpciga, javlja agrarheute. Prema tamošnjem Ministarstvu zdravstva, veterinari su odmah naredili eutanaziju živine.

"Svi vlasnici životinja sada moraju da se pridržavaju važećih propisa kako bi sprečili širenje virusa“, upozorila je ministarka zdravstva iz Saske, Petra Kopig dodavši da je izazovno da se nakon pandemije virusa korona i afričke svinjske kuge sada suočavaju s trećom krizom - ptičjim gripom.

Do sada je u toj pokrajini ovaj virus pronađen samo na jednoj divljoj ptici.

Ranije je nađen na farmi ćuraka u Donjoj Saksoniji, a utvrđeno je da se radi o vrsti H5N8. Zaraženo je bilo 13.000 životinja koje su potom eutanazirane.

U Japanu eutanazirano 1,16 miliona pilića

Dan ranije, 24. decembra na farmi pilića u Japanu usmrćeno je oko 1,16 miliona životinja, saopštilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede. 

Prema informacijama, farma se nalazi u gradu Isumi na istoku te zemlje, a zaposleni su otkrili da je dan ranije uginulo oko 220 pilića te su nakon toga odmah obaveštene lokalne vlasti. Od Ministarstva odbrane je zatražena pomoć pri usmrćivanju životinja.

To je 32. izbijanje ove bolesti u Japanu tokom ove sezone. Do sada je japanska Vlada naredila eutanaziju više od 4,6 miliona pilića.

Kina obustavila uvoz živine iz Irske

Kina je zabranila uvoz živine iz Irske zbog vrste H5N8, navodi se saopštenju Generalne carinske uprave. Trgovački potez, koji je na snazi od 25. decembra preduzet je radi zaštite stočarstva u zemlji, navode u saopštenju.

Osim toga, ova je država izvestila o pronalasku ove vrste virusa kod labudova u severnoj provinciji Šanksi.

Podsetimo, stanje u vezi sa ovom bolešću te u kojim je državama zabeležena, možete pratiti na interaktivnoj karti: 


Tagovi

Ptičji grip Influcenca ptica Zaraza Virus


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.