Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarna elektrana
  • 07.04.2023. 10:30
  • Šumadijski okrug, Lapovo

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

Privatna investicija kompanije MT-Komeks vredna 8,9 miliona evra relizovana je za manje od tri godine.

Foto: Depositphoto/PetroP (Ilustracija)
  • 159
  • 41
  • 0

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prisustvovala je danas u opštini Lapovo puštanju u rad najveće solarne elektrane u Srbiji  "DeLasol", snage 9,9 megavata. Ovu solarnu elektranu izgradila je kompanija MT-Komex i prostire se na 12,5 hektara, prenosi Tanjug

Ova elektrane biće najveća u Srbiji po veličini i po snazi i na godišnjem nivou će proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije dovoljnu za oko 2.100 domaćinstava. Za izgradnju ove solarne elektrane, kako piše Tanjug, a prenosi Toppress, korišćeni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije. Privatna investicija kompanije MT-Komeks vredna 8,9 miliona evra relizovana je za manje od tri godine.

Ministarka je naglasila da će izmene Zakona o korišćenju OIE, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiti sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, čime se otvara put da u narednih nekoliko godina naše kapacitete iz solara i vetra povećamo oko tri puta.

Do 2040. - 40 odsto energije iz obnovljivih izvora?

Direktor i vlasnik kompanije "MK-Komeks" Miloš Kostić, rekao je prilikom otvaranja solarne elektrane da se nada da će na ovaj način pomoći državi da zajednički ispune zacrtani cilj da se do 2040. godine 40 odsto energije dobija iz obnovljih izvora.

"Imali smo izazov da napravimo solarnu elektranu koja prema novim zakonskim procedurama omogućava svakom ko želi da proizvodi električnu energiju da izađe na otvoreno tržište. Iza nas je turbulentno vreme što se tiče tržišta i cena, ali uspeli smo da izgradimo elektranu i potpišemo ugovor sa domaćim snabdevačem koji je podržao ovaj projekat sa ugovorm od četiri godine", rekao je Kostić.

Novi projekti - novi kapaciteti

Dodao je da su okrenuti i ka drugim projektima i da razvijaju i nove kapacitete.

"Na ovoj lokaciji u toku godine ćemo započeti još jednu elektranu snage 10 megavati, a plan nam je da narednih godina u saradnji sa partnerima izgradimo 60 megavati solarne elektrane i nadam se doprineti smanjenju emisije zagađenja životne sredine i poboljšati uslove za život", rekao je vlasnik prve solarne elektrane u Lapovu.


Tagovi

Solarna elektrana DeLasol MT-Komerc Solarni paneli Miloš Kostić Dubravka Đedović Obnovljivi izvori


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva