• Rast cena
  • 14.12.2020. 07:30

Putin zbog rasta cena osnovnih namirnica uvodi kvote i porez na izvoz žitarica?

Ruski predsednik prozvao vladine zvaničnike i učesnike na tržištu zbog porasta cena osnovnih namirnica - hleba, brašna, šećera i suncokretovog ulja.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 151
  • 8
  • 0

Nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin oštro kritikovao rast cena hrane, država razmatra opciju uvođenja kvota za izvoz svih žitarica kao i porez na izvoz pšenice za razdoblje od 15. februara do 30. juna sledeće godine, javlja reuters.

Inače, Rusija je jedan od najvećih svetskih izvoznika te žitarice, a osim ovih kvota, planira da uvede i za suncokretovo ulje, ako cene u toj državi ne padnu tokom decembra.

Putin je prozvao vladine zvaničnike i učesnike na tržištu zbog porasta cena osnovnih namirnica - hleba, brašna, šećera i suncokretovog ulja. Takođe, ruski premijer Mikhail Mišustin je najavio da će ta država preduzeti sve mere kako bi se to sprečilo.

Mišustin: Ne iskorišćavajte ljude

"Moramo preduzeti konkretne korake za efikasnu stabilizaciju cena proizvoda važnih za stanovništvo, a koji su u skladu sa uputstvima šefa države", upozorio je ruski premijer na vladinom sastanku.

Apelovao je i na proizvođače, direktore trgovačkih lanaca i, naravno, izvoznike rekavši im da ne iskorišćavaju ljude.

Treba spomenuti i to da je nedavno ruski predsednik potpisao dekret te produžio zabranu uvoza mlečnih proizvoda, mesa, sira, ribe, voća i povrća iz Evropske unije do 31. decembra 2021. godine.

Takođe, trgovinski embargo i državni podsticaji doveli su do velike ekspanzije ruske proizvodnje i prerade mleka. Blizu su samodovoljnosti, a cilj im je bio do 2020. učine zemlju nezavisnom od uvoza.

Rusiji nije potrebno evropsko mleko - sve su bliže samodovoljnosti?

Međutim, ovaj cilj nije u potpunosti ispunjen, jer još uvek uvoze mleko i mlečne proizvode iz Belorusije.


Tagovi

Rusija Cene Vladimir Putin Kvote Porez Izvoz Mikhail Mišustin


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.