Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 07.12.2015. 18:00

"Stub srama" za one koji ne ispune obaveze

Pregovori UN o borbi protiv klimatskih promena u Parizu ušli su u drugu, završnu nedelju, ali je već jasno da međunarodni sporazum, iako bude pravno obavezujuć, neće uključiti kaznene mere, poput trgovinskih sankcija ili embarga za one zemlje koje ne ostvare ono na šta su se obavezale.

  • 84
  • 4
  • 0

Pregovori UN o borbi protiv klimatskih promena u Parizu ušli su u drugu, završnu nedelju, ali je već jasno da međunarodni sporazum, iako bude pravno obavezujuć, neće uključiti kaznene mere, poput trgovinskih sankcija ili embarga za one zemlje koje ne ostvare ono na šta su se obavezale. Jedina kazna za zemlje koje zaostaju u borbi protiv globalnog otopljavanja biće sramota pred celim svetom koja bi trebalo da ih gura napred da ostvare svoje ciljeve.

Strah za "dobar glas" kao motiv

Brojni analitičari smatraju da "stub srama" uopšte nije loš jer u međunarodnoj diplomatiji pritisak ostalih i opasnost da se izgubi "dobar glas" mogu da budu moćan motiv da neka zemlja ispuni šta je obećala, posebno kada je reč o važnim pitanjima poput promena klime. "Ispunjavanje nacionalnih ciljeva postaće ključna mera međunarodnog morala i diplomatskog položaja posle pariskog sporazuma. Zemlje će nerado kršiti svoje obaveze i rizikovaće da ih tretiraju kao nižu klasu", smatra bivši Klintonov savetnik za pitanja klime Pol Bledzo (Paul Bledsoe).

Neki još insistiraju na pravno obavezujućim ciljevima

Neke zemlje predvođene Evropskom unijom još uvek insistiraju na tome da vlade prihvate pravno obavezujuće ciljeve za smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte u sporazumu iz Pariza koji bi trebalo da bude usvojen do kraja nedelje. Međutim, to ne odgovara SAD iz političkih razloga i zato su pregovori sve više usmereni na postavljanje transparentnih pravila za utvrđivanje da li neka zemlja sledi ciljeve. Ideja je da se osigura da, čak i ako ciljevi ne budu obavezujući na međunarodnom nivou, zemlje imaju obavezu da izveštavaju da li ostvaruju nacionalne ciljeve ili ne, zbog čega bi mogle da se suoče sa potencijalno ponižavajućim iskustvom.

Stručnjak za klimu iz Grinpisa Kina (Greenpeace) Li Šuo kaže da je sistem koji izranja onaj sa jasnim pravilima ali bez mehanizma da se kazne oni koji ga krše, kao kada se igra fudbalska utakmica bez sudija. "Sve se dešava na stadionu. Pa ako neko faulira drugog igrača, čak iako ne dobije crveni karton, publika će ga izviždati", slikovito je objasnio Li.

Sporazum iz Kjota nije ispunio očekivanja

Klimatski Protokol iz Kjota iz 1997. nije ispunio očekivanja, uprkos obavezujućem smanjenju štetne emisije za bogate zemlje. SAD se nikada nisu priključile tom sporazumu jer su ciljevi bili obavezujući, a Kanada je, kada je shvatila da ne može da ispuni ciljeve, napustila sporazum. "Obavezujući ciljevi nisu garancija da će zemlje uraditi ono što su obećale", smatra Eliot Dirindžer (Elliot Diringer) iz Centra za klimatska i energetska rešenja, nezavisnog instituta iz Arlingtona.

S druge strane, pritisak kolega često je uticao na zemlje da promene pozicije na pregovorima UN o klimatskim promenama. Razlog može da bude utisak da ste sami protiv celog sveta, čak i kada je reč o najmoćnim zemljama, poput onoga što se desilo u Indoneziji 2007, kada su američki pregovarači blokirali odluku o tome kako pokrenuti pregovore.

Nakon što je prethodni pokušaj da se donese globalni klimatski sporazum propao 2009, SAD su imale vodeću ulogu u otklonu od sporazuma tipa onog iz Protokola iz Kjota. Zajednički napori sa Kinom približili su dva vodeća svetska emitera gasova sa efektima staklene bašte i uvećali šanse za uspeh na pregovorima u Parizu, smatraju analitičari. Iako se čini da se na pregovorima u Parizu sve više slažu oko neobavezujućih ciljeva ali obavezujuće tranasparentnosti, to ne znači da više nema spornih pitanja. Iskustvo Kjota naime, ostavlja otvoreno pitanje koliko ozbiljno bogate zemlje shvataju neobavezujuće ciljeve.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Pariz Klimatske promene Nacionalni ciljevi Pravno obavezujući ciljevi Kjoto Protokol Eliot Dirindžer Grinpis Li Šuo Pol Bledzo Globalno zagrevanje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D