• Mleko i borovnice
  • 15.02.2018. 17:15

Rabrovac: Od govedarstva do voćarstva

Porodica Arsić iz sela Rabrovac bavi se mlečnim govedarstvom, ali su rešili da se oprobaju i u proizvodnji borovnice.

  • 2.044
  • 100
  • 0

Selo Rabrovac nalazi se na oko 12 kilometara od Mladenovca. Nekada je bilo poznato po kvalitetnim muznim grlima i rekordima u količini mleka. Međutim, mladi su počeli da odlaze, a broj grla da se smanjuje. Ipak, porodica Arsić bavi se ovom proizvodnjom i dalje i ne žele da se odreknu poljoprivrede.

"Ja sam četvrta generacija koja se bavi poljoprivredom. Kod nas nikada niko nije bio zaposlen u firmi, uvek smo se bavili poljoprivredom i sve smo od nje zaradili. Od ratarstva, preko stočarstva, imamo tradiciju koja se nastavlja. Imamo 23 grla krupne i sitne stoke", kaže Miroslav Arsić.

Imaju 12 muznih krava, koje daju oko 200 litara mleka dnevno. Veći deo se predaje mlekari, a ostatak se koristi za proizvodnju kolača.  Na oko 30 hektara seju kukuruz, pšenicu i detelinu. 

Proizvodnja borovnice

Arsići su odlučili da se oprobaju i u proizvodnji borovnice na 40 ari, a u planu je još hektar i 20. Sadnice su uvezli iz Holandije, a za celu organizaciju proizvodnje, podigli su kredit.

"Sarađujemo dosta sa Poljoprivrednom stručnom službom, pa smo dobili dosta korisnih saveta. Od Grada Beograda ćemo dobiti 80% subvencija za mrežu i 80% za sistem za navodnjavanje, a 50% od države za sadnice. Nadamo se da će se uloženo vratiti, jer smo samo u jednu parcelu uložili 20.000 evra", kaže Arsić.

Kako vidi budućnost govedarstva i zbog čega su borovnice hit, saznajte u videu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Rabrovac Miroslav Arsić Krave Borovnice


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner