Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • COVID-19 na farmi
  • 21.05.2020. 15:00

Radnika na holandskoj farmi virusom korona zarazila kuna

Ispitivanje je pokazalo da kuna koja nosi vladajući virus ne mora da ima simptome bolesti.

Foto: JumpStory
  • 154
  • 7
  • 0

"Nova otkrića u istrazi virusa COVID-19 na farmama kuna pokazuju da je došlo do prenošenja novog virusa korona sa ove životinje na čoveka. Ispitivanje je pokazalo da kuna koja nosi virus ne mora da ima simptome odnosno može biti asimptomatska. Na osnovu tih novih podataka, ministarka poljoprivrede Karola Šauten i ministar zdravlja Hugo de Jong uvode nove mere."

Ovim rečima počinje saopštenje objavljeno na stranicama holandske vlade u kom se dodaje da ova otkrića imaju veliki uticaj na vlasnike farmi životinja koje se uzgajaju zbog krzna, na radnike, njihove porodice i čitavu lokalnu zajednicu. 

COVID-19 mutira relativno brzo

Podsetimo, pre manje od mesec dana, na dve farme kuna u Holandiji otkrivena je zaraza virusom korona, nakon čega su stavljene u karantin. Tada se verovalo da su te životinje, koje se uzgajaju zbog krzna, inficirali zaposleni oboleli od virusa. 

Na dve farme kuna u Holandiji otkriven korona virus

"Virus koji uzrokuje COVID-19 mutira relativno brzo. Te promene u njegovom genetskom kodu mogu da se prate. Upoređujući genetske kodove virusa kod različitih životinja i ljudi, naučnici mogu da stvore "porodično stablo" virusa i steknu bolji uvid u to gde i kada su zaražene osobe i životinje", pojašnjavaju u saopštenju u kom dodaju da je ova vrsta praćenja sprovedena u slučaju zaraženih kuna i ljudi. 

Zarazu između farmi prenele mačke?

Virus pronađen kod jednog radnika na farmi pokazao je sličnost sa onim koji je pronađen u kuni na istoj toj farmi. Na osnovu ovog upoređivanja i oblika virusa u porodičnom stablu, istraživači su zaključili da je radnika verovatno zarazila životinja.  

Zbog toga će holandska vlada uvesti nove mere, a sve farme ovih životinja će biti testirane. Osim toga, u saopštenju se ističe kako je istraživanje pokazalo blisku sličnost sa virusima pronađenim na dve farme u aprilu. Jedno od objašnjenja je da važnu ulogu u prenosu imaju mačke budući da su na jednoj od zaraženih farmi pronađena antitela na virus kod tri od 11 mačaka. Zbog toga se do daljnjeg vlasnicima farmi savetuje da mačke drže podalje od svojih objekata. 

Mačke mogu da se zaraze koronom - kokoške, patke i svinje otporne?

Takođe, savetuje se i vlasnicima kućnih ljubimaca da ih drže dalje od osoba koje su zaražene ovim virusom jer iako mala, ipak postoji mogućnost od zaraze. 


Tagovi

Kuna Virus korona Zaraza Farma COVID-19


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.