• Prerada voća
  • 10.11.2017. 10:15

Rakija iz Srbije u Americi i Australiji

Iz gružanskog kraja, kvalitetna rakija od šljive stigla je do Amerike i Australije, gde je veoma tražena.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.385
  • 100
  • 0

Rakija koja se izvozi za Ameriku i Australiju dolazi iz gružanskog kraja, između Kraljeva i Kragujevca, iz sela Guberevac. Prepoznatljiva, kvalitetna i dosta tražena, nastaje u domaćinstvu Prvoslava Pere Aleksića.

"Sve je počelo sa novim čačanskim sortala, stenlejkom, čačanskom rodnom, čačanskom lepoticom. Ovaj kraj to uopšte nije gajio. Zahvaljujući meni, sada uzgajaju i te sorte. Moja rakija ima osam vrsti šljiva u sebi. Svaka se sorta peče posebno, pa se destilati mešaju", objašnjava Aleksić.

Napominje da su ovde prisutne autohotne sorte, koje rastu "kao korov": crvena ranka, dugačka ranica, požegača, koja i dominira u rakiji.

Rakija od šljive je sve bolja što je starija.

Najviše rakije za izvoz

Osim od šljive, rakija se proizvodi i od kruške viljamovke i dunje. Pravi se i kupaža sa viljamovkom i medom, koja se dosta izvozi.

"Uspeli smo da napravimo kvalitetan tip rakije, a onda je trebalo prezentovati Srbiji i Evropi. Tako smo organizovali degustacije u svom domu. Počeli smo sa izvozom u Austriju i Nemačku, a danas najviše na druge kontinente - Ameriku i Australiju", kaže Aleksić.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Prvoslav Pera Aleksić Guberevac Rakija Šljivovica Požegača Čačanska rodna Čačanska lepotica Izvoz rakije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Festival gastronomije Ukusi Vojvodine (11. i 12. septembar 2021. godine) u Limanskom parku u Novom Sadu.
Više mirisa i ukusa u galeriji: https://bit.ly/3tCt9oj