Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iračka poljoprivreda
  • 06.01.2020. 18:00

Raseljeni stanovnici Iraka vraćaju se na napuštene farme i imanja

Poljoprivreda je, nakon trogodišnjeg rata u Iraku, počela postepeno da se oporavlja. Fokus na oporavku države je i na izgradnji kuća, bolnica, škola, puteva i uništenih fabrika, ali i na razvoju poljoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/Lazurny
  • 117
  • 5
  • 0

Navedene mere neophodne su kako bi se život građana u toj zemlji oporavio i normalizovao, a investiranje u obnovu svega pomenutog zahteva novčana sredstva u vrednosti od oko 80 milijardi dolara, zaključeno je na poslednjoj donatorskoj konferenciji u Kuvajtu.

Oživljava se Lahtreb, nekad poznat kao "voćnjak Iraka"

Stotine hiljada stanovnika Iraka raseljeno je zbog višedecenijskog nasilja u toj zemlji, a sada je polako počelo da se radi na stabilizovanju svih segmenata. Poljoprivreda je jedan od sektora u kojima je uočen oporavak.

Zahvaljujući postepenoj normalizaciji života, u toj zemlji počelo je razvijanje poljoprivrede na zapuštenim i uništenim poljima. Oblast Lahtreba u provinciji Salahudin, bila je prepoznatljiva kao "voćnjak Iraka".

Međutim, iako su se mnogi meštani vratili u nameri da ponovo obezbede sebi i svojoj porodici život u ovom mestu i posvete se poljoprivredi, kažu, i dalje postoji strah.

"Teška je noć iza nas. Opet smo čuli ekplozije u daljini", kaže povratnica u Salahudin Matrina Nsaif.

I ostali povratnici se boje.

"I dalje je haotično. Strah je neizbežan", navodi povratnik u Lahtreb Kutaiba Falal.

Najzastupljenije voćarstvo, ali i povrtarstvo

Lahtreb je selo koje je živelo od poljoprivrede. Stanovništvo se bavilo pre svega voćarstvom, a najdominantnije vrste bile su grožđe, dinje, breskve i nar. Pored voćarstva, u proizvodnji poljoprivrednika u Lahtrebu bilo je zastupljeno i povrtarstvo.

Međutim, pre šest godina većina stanovnika otišla je odatle zbog rata i velikog straha. Najčešće su odlazili u druge delove države, ali pre nekoliko meseci mnogi su počeli da se vraćaju u ovo selo u nadi da će imati miran život i ponovo razviti svoju poljoprivrednu proizvodnju.

"Kada sam se vratio, osetio sam bol u grudima kada sam video staru farmu", navodi Falal.

Rat uništio polja i voćnjake

Pre četiri godine počeli su prvi meštani da se vraćaju u Lahtreb, a do sada se na svoje farme i imanja vratilo više od 80 odsto nekadašnjeg stanovništva. Međutim, slika koju su zatekli bila je teška. Uništene kuće, zapuštena i uništena polja i voćnjaci, ono je što je rat ostavio za sobom.

"Kuća je bila spaljena. Sve je nestalo. Ali smo se nekako snašli", rekla je Nsaif.

Kako bi se stanovnici ovog mesta vratili u svoje kuće sprovode se mnogi projekti. Kanal u Lahtrebu je, uz pomoć UNHCR-a, Agencije UN za izbeglice, očišćen i popravljen, a uloženo je i u sistem za navodnjavanje i u obnovu mostova, piše RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Poljoprivreda Irak Matrina Nsaif Kutaiba Falal


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.