Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kragujevac
  • 12.05.2016. 18:00

Raseljenima kupuju seoska imanja

Gradske vlasti Kragujevca i Komesarijat za izbeglice potrošiće 4 miliona dinara za kupovinu napuštenih seoskih kuća i imanja u Šumadiji kako bi trajno rešila njihove stambene i ekgzistencijalne probleme.

  • 1.289
  • 124
  • 0

Interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije, koja su usred ratnog vihora 1999. godine došli u kolektivne centre u Kragujevcu, biće dodeljeno ukupno 4 miliona dinara za kupovinu napuštenih seoskih imanja u Šumadiji kako bi trajno obezbedili sebi krov nad glavom. Komesarijat za izbegla lica i migracije dodeliće bespovratno 3.6 miliona dinara, a gradske vlasti Kragujevca još deset odsto od te sume za kupovinu i adaptaciju napuštenih seoskih kuća.

Dobijaju kuće i zemlju

Na sednici Gradskog veća Kragujevca odlučeno je da lokalna vlast u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, pomogne raseljenima sa Kosova i Metohije koji godinama žive u jedinom preostalom kolektivnom centru u Trmbasu, nadomak grada. Predviđeno je da se sa ovim novcem barem nekoliko porodica iseli iz kolektivnog centra i svoje egzistencijalne i stambene probleme reše tako što će započeti život na selu. "Ovo nije prva ovakva akcija. Prethodnih godina je u nekoliko navrata uz pomoć donatora preko 20 raseljenih porodica našlo uhlebljenje na selu", kaže gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

Interno raseljene porodice dobiće novac za kupovinu i adaptaciju napuštenih seoskih imanja. "Komesarijat je za te namene lokalnoj samoupravi bespovratno dodelio 3.6 miliona dinara. Skupština grada će na tu sumu dodati iz svog budžeta još oko pola miliona kako bi raseljeni mogli što bolje da organizuju život na selu", dodao je Nikolić.

Po milion da reše svoje probleme

napuštene kuće
Mnogo je napuštenih seoskih kuća

Iznos namenskih sredstava za kupovinu seoskih kuća ne može pojedinačno biti veći od 1.330.000 dinara za jedno domaćinstvo. Raseljene porodice koje su ostale bez doma mogu za taj novac da kupe kuću i imanje koje bi obrađivali. Od te sume, 1.150.000 dinara namenjeno je za kupovinu kuće i okućnice. Ostatak od 180.000 dinara predviđen je za nabavku građevinskog materijala za popravke i adaptacije. Gradske vlasti formiraće komisiju za odabir porodica koje će se na ovaj način skućiti i konačno posle 17 godina napustiti kolektivni centar.

Napuštenih imanja na pretek

Odabir kuća na selu, kako kažu u gradskoj upravi, neće biti problem, jer u Šumadiji ne manjka napuštenih kuća, koje su naslednici oglasili na prodaju. U prilog tome ide i činjenica da je cena nekretnina na seoskom području pala poslednjih godina. Skoro u svakom selu može se naći nekoliko kuća sa imanjem koje se prodaju od 5.000 do 10.000 evra.

Za mehanizaciju moraće da se snađu

seoski put
Seoski put

Pojedina imanja prodaju se u kompletu sa salašima, štalama i ambarima, sa strujom, vodom i kanalizacijom koje su u funkciji. Jedini problem koji može da nastane je, čime će raseljeni, koji se tek usele, da obrađuju imanja i sebi obezbede kakve takve prihode sa zemlje koju će dobiti.

Pre pet godina na ovaj način je iz kolektivnog centra zbrinuto preko 20 porodica, koje su se vremenom prilagodile životu na selu. Njihov prioritet je bio da imaju nešto svoje i uglavnom su svi uspeli u tome.


Tagovi

Interno raseljena lica Napuštena imanja Seoske kuće Šumadija Kragujevac Radomir Nikolić Komesarijat za izbeglice


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.