Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupština Srbije
  • 22.12.2015. 18:00

Rasprava o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu

Danas se u Skupštini Srbije raspravljalo o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, a ni optužbi nije nedostajalo.

  • 166
  • 7
  • 0

Danas se u Skupštini Srbije raspravljalo o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, a ni optužbi nije nedostajalo. Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je osnovni razlog donošenja izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu "i još niza zakona koji su u predizbornoj groznici počeli da se donose preko noći po hitnom postupku", da se namakne što više novca u državnu kasu.

Da li je bitan samo broj investitora?

On je u Skupštini Srbije u raspravi o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kazao da je razlog donošenja tog zakona po hitnom postupku i to kako bi se Vlada hvalila sa što većim brojem stranih investitora, koliko god oni bili efikasni ili ne. Čanak je zatražio povlačenje iz procedure predloženih rešenja u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, na šta mu je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kazala da ne treba samo da iznosi kritike već i da predloži neka rešenja.

Ministarka tvrdi - poljoprivrednici su učestvovali u izradi Zakona

Ona je podsetila da je Čanak pre mesec dana obećao da će za tri dana dostaviti nove predloge zakona, ali ti predlozi još nisu dostavljeni. "Ovo su naša rešenja, vi nam niste dostavili svoja, samo umete da kritikujete. Ovo je sada pokušaj spašavanja onoga što se spasiti može i biće uspešno", rekla je ona i dodala da se izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu ne donose po hitnom postupku i da je bila organizovana transparentna javna rasprava, kao i da su u njegovoj izradi učestvovali poljoprivrednici.

Ona je odgovarajući na pitanje Čanka "kako misli da paori kupe zemljište kada im još nisu isplaćene subvencije", kazala da je isplaćeno 90 odsto subvencija poljoprivrednicima, a da će ostatak biti isplaćen u narednim danima.

Čanak je u raspravi naglasio i da će ostati centralizovan sistem ukoliko se predloženoj formi usvoji Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a desetine hiljada porodica će izgubiti mogućnost da nastave da koriste državno zemljište. "Ako ti ljudi ne mogu više da ostanu na zemlji, oni će krenuti u gradove i time ćemo napraviti, ne samo dodatan socijalni problem, nego ćemo potkopati mogućnost opstanka sela i sve će se pretvoriti u isključivo veleposedničke konglomeracije poljoprivredne proizvodnje", kazao je Čanak.

Ministarka je još istakla da prema podacima kojima raspolaže, svega 4.485 gazdinstava u Vojvodini zakupljuje zemlju, a da Srbija ima oko 360.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, naglašavajući da ne razume kako se došlo do cifre od "desetine hiljada", i da je to zamena teza i širenje dezinformacija.

Ima i onih koji smatraju da je reč o nepravdi i korupciji

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov kazala je da je neobično da ministarka izražava veliko nezadovoljstvo što se ovaj zakon ne usvaja, naglašavajući da DS nije zadovoljan time što se 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta poklanja. "Nepravda, korupcija i šteta za poljoprivrednike se nalazi u svakom članu ovog zakona. Cilj koji vi navodite za njegovo donošenje je apsoutno netačan", istakla je Jerkov. Prema njenim rečima, problem predloženog zakona nisu samo hektari, već i porodice koje uzimaju državno poljoprivredno zemljište u zakup, jer, kako je naglasila, većina njih živi isključivo od tog zemljišta, a to je između 50.000 i 75.000 ljudi.

U jednom delu rasprave o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu Čanak je opsovao poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Marjana Rističevića, kada je Rističević u raspravi pokazao sliku na kojoj su bili Miodrag Kostić i Čanak. Čanak je tražio repliku na izlaganje Rističevića o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, a pošto je nije dobio napustio je skupštinsku salu. Rističević je kazao tada da je tim postupkom Čanak pokazao svoje pravo lice, i da mu nije stalo do zemljoradnika već samo do marketinga.

Foto:depositphotos;svn48


Izvori

beta.rs


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Skupština Srbije Nenad Čanak LSV Investitori Snežana Bogosavljević Bošković Subvencije Registrovana poljoprivredna gazdinstva Aleksandra Jerkov Zakup zemljišta Marijan Rističević

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao