Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spoljnotrgovina razmena
  • 05.01.2016. 11:20

Rast spoljnotrgovinske razmene u RPK Niš

Izvoz sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga iznosio je 916 miliona dolara, i u odnosu na pretprošlu godinu povećan je za osam odsto.

Foto: pixabay.com
  • 48
  • 1
  • 0

Preduzeća sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga ostvarila su od januara do novembra 2015. spoljnotrgovinsku razmenu od 1,7 milijardi dolara, što je u odnosu na isti period 2014. godine povećanje za 138 miliona dolara ili devet odsto, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Niš.

"Izvoz sa područja pomenuta tri okruga iznosio je 916 miliona dolara, i u odnosu na pretprošlu godinu povećan je za osam odsto, dok je uvoz iznosio 758 miliona, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodni rezultat za 11 odsto", rekao je agenciji Beta rukovodilac Ekonomskog sektora RPK Niš Vladan Stanojević.

Prema njegovim rečima pokrivenost uvoza izvozom na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga u prvih 11 meseci prošle godine bila je 121 odsto, a u istom periodu na području čitave zemlje pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 72 odsto.

Najveći izvoznik sa područja koje obuhvata RPK Niš je kompanija Tigar iz Pirota sa učešćem u ukupnom izvozu regiona od 32 odsto, a za njim slede niški Filip Moris, prokupački Leoni i Gramer iz Aleksinca.

Na listi najvećih uvoznika takođe prednjače Tigar iz Pirota, Filip Moris, Leoni i Gramer, naveo je Stanojević.

On navodi da vrednost izvoza prvih deset firmi izvoznika sa ovog područja, čini 82 odsto ukupnog izvoza na regionu, a vrednost uvoza prvih 10 firmi, čini 74 odsto ukupno ostvarenog uvoza.

"Ostvareni spoljnotrgovinski promet preduzeća sa ovog područja učestvuje sa 5,6 odsto u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu Srbije i to 7,2 odsto u izvozu i 4,4 odsto u uvozu", kazao je Stanojević.

Foto: pixabay.com


Izvori

beta.rs


Tagovi

Spoljnotrgovinska razmena Vladan Stanojević RPK Niš

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D