Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 07.04.2017. 15:20

Raste cena kukuruza, pada cena pšenice

Na Produktnoj berzi je i ove nedelje najviše trgovano kukuruzom čija cena beleži stalni rast. S druge strane pad cene pšenice, koji je počeo u martu se nastavlja što se manifestuje slabijim trgovanjem hlebnim zrnom.

Foto: simazoran / Big Stock
  • 2.657
  • 132
  • 0

Ove sedmice je obim trgovanja kukuruzom preko Produktne berze bio povećan. Međutim, cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, pšenice i kukuruza, kretale su se u suprotnom smeru. Cena kukuruza beležila je postepeni rast, dok je vrednost pšenice padala. Ukupan ovonedeljni promet iznosio je 4.225 tona robe, a finansijska vrednost je bila 83.726.250 dinara. U poređenju s prethodnom sedmicom obim prometa je povećan za oko 122%, dok ostvarena novčana dobit bila viša za 117,4%.

Cena kukuruza 16,99 dinara bez PDV-a

I ove sedmice se na berzi najviše trgovalo kukuruzom. Njegova cena je porasla za 0,51% u odnosu na prošlu nedelju. Ponderisana cena kukuruza iznosi 16,99 dinara bez PDV-a, to jest 18,68 din/kg sa PDV-om.

Cena pšenice 17,30 a soje 46,70 dinara bez PDV-a

Vrednost pšenice nastavila je da pada, tako da ponderisana cena hlebnog zrna iznosi 17,30 din bez PDV-a (19,30 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad od 2,02%.

Soja u zrnu je preko Produktne berze prodavana uz klauzulu "gratis lager" po ceni od 46,70 din bez PDV-a (51,37 din/kg sa PDV-om). Sojinom sačmom je trgovano po ceni od 47,67 dinara bez PDV-a (57,20 din/kg sa PDV-om).

Pad PRODEX-a za 0,81 odsto

Berzanski indeks PRODEX je na dan 6. april 2017. godine bio na nivou od 208,24 procentnih poena. Tako da je on zabeležio pad od 0,81% poena.

Cene žitarica na svetskim berzama

Na čikaškoj berzi pšenica je ove sedmice poskupela za 0,52%, dok je cena kukuruza porasla 0,9%. Prema izveštaju koji je objavilo američko Ministarstvo poljoprivrede očekivano smanjenje površina pod kukuruzom u SAD najviše je uticalo je rast cena kukuruza, koji je ipak bio ograničen velikim zalihama.

Foto: simazoran / Big Stock


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Kukuruz Pšenica Soja Cena PRODEX Berze Čikago Sojina sačma SAD


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/