Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU trgovina
  • 01.12.2022. 15:00

Raste i izvoz i uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU-a

Evropska unija je najviše izvozila proizvode od žitarica, pšenicu i vino, a uvozila uljanu repicu i kukuruz. Kome i od koga?

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 198
  • 19
  • 0

Mesečni izveštaj Evropske komisije o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima pokazuje da je u avgustu 2022. godine ona u Evropskoj uniji dostigla ukupnu vrednost od 35 milijardi evra.

Trgovinski bilans je istog meseca dostigao najvišu vrednost u godini, 5,6 milijardi evra. Za šest odsto povećana je vrednost izvoza, a uvoza za tri odsto u odnosu na jul 2022. 

Izvoze se proizvodi od žitarica, pšenica i vino

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je u avgustu dostigao 20,3 mlrd.€, a ukupan, u prvih osam meseci ove godine 148 mlrd.€. To odgovara 75 odsto vrednosti ukupnog izvoza 2021.

Najveće vrednosti u osmom mesecu se odnose na proizvode od žitarica u iznosu od 1,7 milijardi evra, pšenicu 1,6 mlrd.€ i vino 1,4 mlrd.€. Najviše proizvoda od žitarica je izvezeno u Ujedinjeno Kraljevstvo, Kinu i SAD. U regiju Bliskog istoka/Severne Afrike (MENA) i u podsaharsku Afriku ide veliki udeo izvoza pšenice. Samo u avgustu, dva miliona tona ove žitarice stiglo je u region MENA što čini 48 odsto njenog ukupnog izvoza. U podsaharsku Afriku stiglo je 1,5 mil. t što je 34 odsto.

Od početka godine do avgusta 2022. iz EU je izvezeno 36 odsto vina u Severnu Ameriku, dok je 27 odsto otišlo u susedne zemlje - Ujedinjeno Kraljevsto, Švajcarsku i Norvešku.

Uvoz iz Brazila, UK i Ukrajine

Uvoz EU se povećao za tri odsto i dostigao 14,7 milijardi evra u avgustu 2022. Ukupan uvoz EU u prvih osam meseci 2022. iznosio je 110,9 mlrd.€., što odgovara 85 odsto godišnjeg uvoza u 2021.

U avgustu 2022. EU je uglavnom uvozila iz Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine. Iz Ukrajine je povećan za 19 odsto u avgustu u odnosu na jul, uglavnom zbog povećanja uvoza uljane repice za 469 odsto i pšenice za 246 odsto. Kad je reč o kukuruzu, porastao je u avgustu za 77 odsto, najviše zbog letnje suše koja je uticala na prinose u zemljama EU.

U fokusu trgovanje sa Indijom

Indija je u grupi najvećih trgovinskih partnera Unije koja iz te zemlje više uvozi nego što izvozi, kada je u pitanju poljoprivredno-prehrambeni sektor. Najviše se uvozi kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 521 milion evra, a zatim slede soja, riža i sirovi duvan.

EU je u Indiju najviše izvozila biljna vlakna, mlečne proizvode te voće (jabuke i kruške) kao i orašaste plodove.


Tagovi

Evropska komisija Poljoprivredni proizvodi Prehrambeni proizvodi Uvoz Izvoz Tržište hrane Trgovina Trgovinska bilansa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.