Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 08.05.2019. 15:00

Raste interesovanje za mere podrške mladim poljoprivrednicima

Interesovanje za meru podrške mladim poljoprivrednicima raste i protekle godine je pristiglo 1.286 podnetih zahteva, što je značajno više u odnosu na 767 zahteva iz 2017. godine. U 2018. godini su mladi poljoprivrednici podneli i blizu 2.300 zahteva (2.260) za kreditnu podršku.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 92
  • 4
  • 0

Kako bi podstaklo oživljavanje ruralnih područja, kroz povratak mladih na selo, kao i razvoj novoosnovanih gazdinstava Ministarstvo poljoprivrede je 2017. godine pokrenulo program podsticaja za mlade kroz izvesnu formu start ap podrške.

Pravo na podsticaj imaju punoletni poljoprivrednici koji u godini podnošenja zahteva imaju najviše 40 godina života, a čije je gazdinstvo osnovano posle 1. januara godine koja prethodi godini u kojoj podnosi zahtev.

I ove godine podsticaji za mlade 

Tako će ove godine kako prenosi Telegraf podsticaj moći da očekuju poljopriverednici koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u bilo kom svojstvu, kao član ili nosilac gazdinstva, posle 1.1.2018. godine i koji do sada nisu ostvarivali podršku za mlade poljoprivrednike.

Maksimalni iznos podsticaja po gazdinstvu je 1,5 miliona dinara. Sredstva se isplaćuju u visini od 75 odsto od vrednosti prihvatljive investicije, bez PDV-a, na osnovu predračuna, odmah nakon odobravanja prava na podsticaj. Jedini uslov je da mladi poljoprivredni proizvođači nakon ulaganja opravdaju utrošena sredstva.

Interesovanje za meru podrške kako dalje prenosi taj list mladim poljoprivrednicima raste i protekle godine je pristiglo 1.286 podnetih zahteva, što je značajno više u odnosu na 767 zahteva iz 2017. godine.

U 2018. godini su mladi poljoprivrednici podneli i blizu 2.300 zahteva (2.260) za kreditnu podršku, a banke su plasirale preko 3,2 milijardi dinara (3.250.000.000).

Mladi do 40 godina imaju najpovoljnije uslove za kredit

Pored grantova, mladi poljoprivrednici mogu da konkurišu i za kredite uz pomoć kojih mogu da  nabave mašine i opremu, životinje, ali i ostale stvari neophodne za poljoprivrednu proizvodnju.

"Mladi do 40 godina imaju najpovoljnije uslove, jer je za njih fiksna kamatna stopa sa 3 procenta spuštena na jedan", objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Mladim poljoprivrednicima je omogućeno da konkurišu za sredstva za investicije koje se odnose na primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju. 

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem prijave na Konkurs, koji će uskoro biti objavljen na zvaničnoj internet stranici ministarstva i Uprave. 


Izvori

Telegraf


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Mladi u poljoprivredi Uprava za agrarna plaćanja Podrška za mlade poljoprivrednike


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao