Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz đubriva
  • 26.10.2022. 15:00

Raste uvoz azotnih đubriva iz SAD-a: Evropa najveći kupac

Dok se Evropa bori sa visokim cenama gasa i smanjenom proizvodnjom đubriva, Sjedinjene Države beleže veliki skok izvoza te vrste robe.

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 94
  • 31
  • 0

Izvoz azotnih đubriva iz Sjedinjenih Država porastao je na preko 335.500 tona u avgustu što je više nego dvostruko od količine prethodne godine, prema najnovijim podacima Instituta za đubriva (TFI), piše Reuters. Reč je o najvećem mesečnom iznosu otkako TFI prati podatke, od 2013. godine. 

Uzrok tome je rast cene gasa u Evropi, što je povećalo troškove proizvodnje, ali i smanjenje, s obzirom da su pojedine fabrike prestale s radom u pojedinim pogonima. To je američka đubriva učinilo konkurentnijima. 

Evropa najveći kupac 

Evropa sada predstavlja najvećeg kupca, a čak je nadmašila domaće kao i druge uvoznike poput Indonezije i Malezije. 

Još nije jasno da li su SAD proizvele više nego inače u julu i avgustu ili su preusmerile veći udeo zaliha u Evropu, rekao je Džejson Troendle, ekonomista u TFI-ju, organizacije čiji su članovi veliki proizvođači poput CF Industries i Nutrien.

SAD su inače jedan od manjih izvoznika ove vrste proizvoda pa je njihova sposobnost snabdevanja globalnog tržišta ograničena, rekao je Troendle.

Francuska, Belgija, Norveška i Litvanija su evropske zemlje sa najvećim godišnjim povećanjem kupovine iz SAD-a, a nakon njih slede Maroko, Čile i Brazil. 

Evropski poljoprivrednici nisu u mogućnosti da se snabdevaju đubrivima onoliko koliko bi trebalo pre prolećne setve, zbog visokih cena i ograničene ponude, rekao je za Reuters glavni advokat Evropskog udruženja poljoprivrednika, Copa-Cogeca, Peka Pesonen

"Govorimo o potrebi za velikim količinama u kratkom vremenskom razdoblju", rekao je prvi čovjek ovog udruženja koji od početka krize sa đubrivima upozorava na problem proizvodnje hrane. 

Ako počnete da štedite na đubrivu... 

Uprkos visokim ulaznim troškovima, uzgajivači u SAD-u bi sledeće godine mogli da poseju još više kukuruza. Anketa uzgajivača "Farm Futures" predviđa najveću površinu pod kukuruzom u 10 godina od 94,282 miliona hektara, što je 6,4 odsto više nego 2022.

Troškovi đubriva skočili su na 1.280 dolara po toni ove godine, sa 350 $/t koliko je koštalo pre dve godine. Ratari smatraju da će cena samo rasti. 

"Ako počnete da štedite na đubrivu... na kraju ćete samo naštetiti sebi", izjavio je farmer Dejv Nelson iz Belmonda (Ajova), koji uzgaja kukuruz i soju. 

Brazil, koji se oslanja na uvoz za 85 odsto svog đubriva, kupio je više amonijum nitrata iz Sjedinjenih Država, Belgije i Holandije u razdoblju od januara do septembra kako bi nadoknadio smanjene ruske isporuke, rekla je investicijska banka Itau BBA.


Tagovi

SAD Uvoz đubriva Azotna đubriva Peka Pesonen Cena đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.