Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 20.01.2024. 15:00

Raste uvoz đubriva: Hrana u EU zavisi od Rusije?

Energetska zavisnost je zamenjena uvozom đubriva, upozorava prvi čovek kompanije "Yara" i upozorava da ne treba da budemo naivni u pogledu onoga što bi sledeće moglo da se dogodi sa hranom.

Foto: Depositphotos/Leitenberger
  • 192
  • 51
  • 0

Zavisnost Evropske unije od Rusije u pogledu snabdevenosti hrane sve je izraženija, upozorio je generalni direktor kompanije za proizvodnju đubriva "Yara" Svein Tore Holseter. Naveo je da Evropa sada ima veću zavisnost nego pre sukoba, jer je blok zamenio zavisnost od energije sa đubrivom, izvestio je Euractiv.

Raste uvoz đubriva

Holseter je istakao da Rusija i Putin koriste đubrivo i hranu kao oružje i dodao da ne treba da budemo naivni u pogledu onoga što bi sledeće moglo da se dogoditi sa hranom.

Prema iznetim podacima Evropske agencije za statistiku Eurostata ukupan uvoz azota u EU porastao je za 34 odsto u sezoni 2022.-23. (jul-jun) u odnosu na prethodni period, pri čemu je Rusija činila oko trećinu od ukupne količine. Porastao je uvoz uree za 53 odsto, što je udvostručilo količinu zabeleženu u periodu 2020.-2021.

Trend je usporen u tekućoj sezoni, ali ruska urea i dalje čini skoro trećinu ukupnog uvoza.

Zatražena rasprava o sankcijama

Sve veća zavisnost od uvoza đubriva ima uticaj na životnu sredinu, jer imaju veći karbonski otisak, za 50 do 60 odsto više od evropskih proizvoda.

Holseter je 2024. opisao kao odlučujuću godinu za EU u preduzimanju akcija koje će da definišu sledeću deceniju u poljoprivredi, pozivajući na podsticaje poljoprivrednicima kako bi olakšali svoju sposobnost da donose ekološki prihvatljive izbore uz održavanje nivoa proizvodnje. Ponovio je pozive na uspostavljanje predvidivog okvira finansiranja za industriju EU, u skladu sa američkim Zakonom o smanjenju inflacije.

Kako je ova proizvodnja energetski intenzivna i u velikoj meri zavisi od fosilnih goriva, posebno gasa, stručnjaci smatraju da će biti potrebno 15 do 20 godina za postepeno ukidanje fosilnih đubriva i prelazak na biološka rešenja.

Delegacija Letonije u Evropskom veću zatražila je raspravu o sankcijama na uvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda na sledećem sastanku ministara poljoprivrede EU, koji je zakazan za 23. januar.


Tagovi

Evropska unija Rasprava o sankcijama Uvoz đubriva Uvoz uree Uvoz iz Rusije Zavisnost od Rusije Yara Energetska zavisnost Svein Tore Holseter


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.