Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene nafte
  • 17.08.2020. 13:00

Rastu cene nafte, ali i zabrinutost oko potražnje

Cena barela na londonskom tržištu proteklog nedelje je porasla 0,9 odsto, na 44,8 dolara, a na američkom tržištu za 1,9 odsto, na 42,01 dolar.

Foto: JumpStory
  • 91
  • 4
  • 0

Na svetskom tržištu cene nafte su porasle i prošle nedelje, drugu zaredom, ali blago, jer bi zbog daljeg širenja virusa korona u svetu oporavak globalne ekonomije, a time i potražnje za naftom, mogao biti sporiji nego što se očekivalo. Cena barela na londonskom tržištu proteklog nedelje porasla je 0,9 odsto, na 44,8 dolara, a na američkom tržištu za 1,9 odsto, na 42,01 dolar, prenosi Rojters.

Rastu cena pomogli su podaci američke vlade o padu zaliha sirove nafte, benzina i destilata, i to već treću nedelju zaredom.

"Pitanje je hoće li novo širenje virusa korona nastaviti da utiče na oporavak potražnje za benzinom i dizelom", navodi Endi Lipov iz "Lipow Oil Associates"-a.

Cene nafte se i dalje oporavljaju, nakon što su u aprilu zbog korona krize potonule na najniži nivo u poslednjih 20-ak godina. Ipak, porast broja novih virusnih infekcija ima ograničen dobitak. Indija je u četvrtak izvestila o još jednom rekordnom dnevnom porastu slučajeva

Smanjena očekivanja za potražnjom

Protekle nedelje dve ugledne institucije koje objavljuju prognoze - Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i OPEC - smanjile su svoja očekivanja o rastu potražnje za naftom u ovoj godini.

IEA je smanjila procenu ovogodišnje naftne potražnje za 140.000 barela dnevno, na 91,9 miliona barela dnevno, istakavši kao razlog smanjeni vazdušni promet usled pandemije, kako izveštava CNBC.

OPEC je, pak, revidirao, na višu brojku, svoju prognozu ovogodišnjeg pada naftne potražnje na 9,06 miliona barela dnevno, dok je mesec dana ranije očekivao pad dnevne potražnje za 8,95 miliona barela.


Tagovi

Cene nafte Pad Rast Potražnja COVID-19 Korona kriza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu