Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 22.05.2024. 18:00

Rastu cene pšenice - prati li ih kukuruz?

Loše stanje sa usevima u Rusiji se nastavlja, pa i dalje utiče na cene žitarica na globalnim tržištima

Foto: Shutterstock/Zeljko Radojko
  • 361
  • 30
  • 0

Visoke temperature kakve se ne pamte, suša, a pre toga mraz, pogodili su ruske useve ozime pšenice čime su smanjene procene žetve najvećeg svetskog izvoznika, ali i podstaknut globalni rast cena pšenice, piše Reuters

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Rastu i cene kukuruza, daleko su od najnižih godišnjih, ali nisu ni približne onima za pšenicu. Smatra se da će potražnja za njim biti veća i to u korist američkih izvoznika. 

Raste cena pšenice

Fjučersi pšenice u Čikagu porasli su gotovo 24 odsto u poslednjih pet nedelja što je najveći petonedeljni rast otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. U utorak su "probile" sedam dolara po bušelu, prvi put od jula (oko 237 evra/tona, op.a.).

Cena ove žitarice je tokom vikenda porasla i na pariskoj berzi, za 10 evra po toni i sada je 257 evra/t.

Pšenica na pariskoj berzi:

Zbog lošeg vremena, ruska konsultantska kompanija IKAR u utorak je smanjila svoju procenu ruske žetve pšenice 2024./25. na 83,5 miliona tona sa prethodnih 86 miliona tona, što je pad sa oko 92,8 mil. t u 2023./24. i više od 100 mil. t godinu pre.

Takođe je smanjena prognoza za celokupnu žetvu žitarica. Umesto 135 mil. t očekuju 132 mil. t. Iako je na jugu zemlje palo nešto kiše, izgledi za sušu su i dalje veliki, saopštio je Andrej Sizov  iz analitičke kuće SovEcon. 

Kukuruz je prati

Ovakvo stanje dovodi i do više cene kukuruza, ali je razlika između njega i pšenice dosta velika, posebno na čikaškoj berzi gdje mu je cena 461 američkih centi po bušelu za julski ugovor (166 €/t, op.a.). To bi moglo dovesti do veće potražnje, a što se već događalo u godinama kada je pšenica bila relativno skupa, navodi Agrarheute

Cena kukuruza na pariskoj burzi:

S druge strane, setva kukuruza u SAD-u teče neometano, a izvesno je da će ga biti više i u Francuskoj. Prema statistikama tamošnjeg ministarstva poljoprivrede, u toj se zemlji ove godine uzgaja gotovo 10 odsto više te žitarice. 

Sve će se ovo, naravno, odraziti i na cene. 


Tagovi

Tržište žitarica Ruska pšenica Cena pšenice Cena kukuruza Rast cena Prognoza cena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li su izvesni novi protesti poljoprivrednika?

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije poslala su redakciji Agrokluba saopštenje u kojem podsećaju da još uvek nisu ispunjeni svi zahtevi sa sastanka iz Kisača iz n...

Više [+]