Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đorđe Bojanić
  • 23.09.2017. 13:30

Ratar, voćar, vinogradar sa samo 12 godina

Đorđe Bojanić ima samo 12 godina, a obrađuje više od pet dunuma zemlje.

Foto: EuroBlic
  • 1.447
  • 69
  • 0

Selo Pridvorci kod Trebinja ponosno je na Đorđa Bojanića, koji ima samo 12 godina, a obrađuje više od pet dunuma zemlje (1 dunum = 1.000 m2). Ovaj dečak već je preorao deo njive za ozime kulture, a očekuje ga berba grožđa sa 300 čokota.

"Vozim frezu, traktor i znam sve operacije na njemu. Vadim krtolu, okopavam, zalivam, berem, prskam voće i vinograd. Radim sve što treba!", kaže Đorđe za Blic.

Zadovoljan godinom

Posao je naučio uz oca, a od pre četiri godine je samostalan, iako ga roditelji još uvek malo nadgledaju. Traktor je naučio da vozi sa pet godina. Ima dana kada radi i po 15 sati, ali kaže da je zadovoljan.

"Najviše volim da radim oko voća i planiram svake godine da sadim nove voćke. Dobro rode, a nema previše posla. Ove godine smo posadili 20 stabala smokava, 15 trešanja, tri kruške, šest šljiva, a od ranije imamo 90 stabala višnje i nešto trešanja", navodi mladi poljoprivrednik.

Budući pekar

Đorđe se, osim poljoprivredom, bavi i pekarstvom. Njegovi roditelji su otvorili pekaru, u koju odlazi kada završi sve poslove na polju ili kada je loše vreme. Ponekad odvoji vreme i za sve ono što inače rade njegovi vršnjaci.

"U početku su svi govorili da će me to proći za nekoliko dana, jer su mislili da je to samo neki moj fazon, ali su posle navikli i shvatili da je to stvarno moja želja", kaže Đorđe.

Foto: EuroBlic


Izvori

Blic


Tagovi

Pridvorci Trebinje Pekar Traktor Voće


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.