Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena pšenice
  • 25.06.2015. 14:00

Ratari već planiraju izvoz pšenice!

Zadružni savez Vojvodine napravio je računicu - uzimajući u obzir sve faktore, kao i prosečan prinos od 4,8 tona po hektaru, kilogram hlebnog žita ovogodišnjeg roda trebalo bi da košta 20,69 dinara.

Foto: depositphotos.com/ginasanders
  • 126
  • 10
  • 0

Ovogodišnja žetva pšenice je započela, a prošle je godine u Srbiji zasejana na gotovo 550.000 hektara. Očekuje se da će domaće potrebe biti zadovoljene, a pšenice će biti i za izvoz.

Stručnjaci se slažu da je ova godina bila dobra te se očekuje urod između 2,3 i 2,5 miliona tona. Poznato je da su potrebe Srbije oko 1,5 milion tona, tako da se već sada računa s izvozom pšenice.

Za pšenicu barem 20 dinara!

"Sama cena pšenice, bar prema računici koju su izveli ratari, ne bi trebalo da bude niža od 20 dinara po kilogramu", ističe Milan Prostran, agroekonomski analitičar. Otkupljivači, međutim, još uvek nisu javno obznanili svoju ponudu, ali, izvesno je da će ona, bar u samom početku žetve biti za par dinara niža. Kako će se stvari dalje odvijati, zavisi od tržišta.

Ipak, očekuje se da bi Srbija mogla da izveze između 500 i 600.000 tona pšenice.

Zadovoljni i povrtari, ali i voćari

Marko Jovanov, poljoprivrednik iz Begeča napominje da je zadovoljan proizvodnjom mladoga krompira, šargarepe, a i kupus solidno izgleda. Evica Mihaljević, iz Asocijacije Plodovi Srbije navela je da je jedini razlog zbog kojeg Srbija mora da uvozi rano voće i povrće uprkos dobrom urodu, već poznati problem sa malim površinama pod plastenicima i staklencima.

"Jagode su ove godine bile solidne, nije bilo kiše koja bi, kao lani, u vreme berbe napravila ozbiljne probleme" napominje Mihaljevićeva za Novosti, a i rod malina trebao bi da bude solidan.

"Imamo problem u okolini Ivanjice i na još nekim mestima na kojima je grad napravio totalnu štetu, ali to se, ipak, nije odrazilo na kompletnu proizvodnju malina u Srbiji", zaključuje Mihaljevićeva.

Foto: depositphotos.com/ginasanders


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Marko Jovanoc Evica Mihaljević Plodovi Srbije Žetva pšenice Izvoz pšenice Urod pšenice Milan Prostran Cena pšenice


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.