Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ravnjač
  • 15.04.2024. 14:00

Ravnjač "made in" Srbija: Više namena i pristupačne cene

Ravnjač koji u neku ruku može da zameni i skupocene dozere i grejdere, proizvodi se i kod nas. Široke namene, jednostavnije konstrukcije, ali i niže cene.

Foto: Srđan Vejnović
  • 593
  • 179
  • 0

Revoltiran stvarnošću, da se u državi koja je proizvodila sve - od igle do lokomotive (čak i aviona), ali prvenstveno poljoprivrednih traktora, mašina i drugih proizvoda, uvoze iste iz Turske, Kine i drugih zemalja, asistent sa poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Srđan Vejnović odlučuje da napravi svoj proizvod. Razmišljajući kako svoje znanje i veštine da iskoristi, došao je na ideju da napravi ravnjač, koji u kombinaciji sa traktorom može na nekom nivou da zameni grejdere ili dozere, mašine koje koštaju više od 100.000 evra.

"Ravnjač nije usamljeni projekat koji sam radio, ali sam se oko njega najviše trudio. Još 2015. kada sam naučio osnove projektovanja i modelovanja, odlučio sam da kod kuće napravim ravnjač, skromniji od ovog danas, koji bi služio za održavanje makadamskih puteva posle obimnih kiša u proleće ili slično", kaže Vejnović i dodaje da je naredni korak bio da napravi modifikaciju mašine, koliko su mu mogućnosti dozvoljavale, pa da služi i u druge svrhe kao što su ravnanje atarskih puteva, za stajnjak, blato, rad na farmama i drugo.

Dobar i za atarske puteve

Njegov proizvod je, zbog svoje specifičnosti, stajao na oglasima neko vreme, dok se nije zainteresovala jedna firma iz Beograda, ali sa svojim malim korigovanjima. Kako glasi jedna izreka: "Kada ste veliki - vi diktirate trendove na tržištu, a kada ste mali, onda se prilagođavate tržištu". Tako je bilo i u ovom slučaju.

Za različite namene

Širina primene mašine se može opisati i činjenicom da je pomenuta firma htela da je koristi za pripremu terena za postavljanje trave na fudbalskim terenima. Posle toga, "zamajac" se pokrenuo, pa su se javljale i druge, opet sa svojim izmenama i zahtevima. Zato mašina i ima više varijacija, za različite primene.

"I sam, ali i drugi posmatrači sa strane vide napredak između svake sledeće mašine, što je i prirodno. Kada proizvedem i dogovaram cenu, mnogi su skeptični, jer nemam kapacitet da napravim lager od 10 komada, pa zainteresovana strana obično prvo vidi kod nekoga ko je već kupio", rekao je naš sagovornik i dodao da je većinu zarade uložio u proizvodnju, kako bi svaka sledeća bila kvalitetnija, jer je to najbolja reklama.

Cena jednog točka je 200 evra, pa to menja vrednost mašine u zavisnosti od potrebe

Koliko je, na prvi pogled jednostavna mašina, zapravo kompleksna, Vejnović je primetio tek kada je odštampao tehničku dokumentaciju. Pošto nema sopstvenu radionicu i svu prateću opremu, strugarske i slične poslove radi kod manjih firmi.

"Veliku uslugu mi je učinila i firma Majkić iz Inđije koja mi je ustupila radionicu, profesionalne zavarivače, lasere, strugove i sve što mi je bilo potrebno, pa sam uz njihovu pomoć i realizovao ideju. Pored njih imao sam saradnju i sa nekim firmama iz okoline Novog Sada", rekao je asistent sa poljoprivrednog fakulteta.

Kako izgleda mašina?

Ovaj ravnjač je prilagođen finijim poslovima, predviđen je za traktor od 60 do 100 konjskih snaga, najčešće sa uskim tragom (za održavanje parkova i slične poslove). Za takvu svrhu se koriste jednostavni ravnjači koji se sastoje od samo jedne daske, piramide za prikopčavanje za traktor i točkova.

Današnja, složenija verzija, univerzalna je i nije samo za fino ravnanje, već može da se koristi i za održavanje puteva, bankina (ima bočni pomak - može da se izbaci i da čisti bankine), da se čisti sneg ili da se koristi za prvobitnu namenu. Postoji više varijanti.

Koliko se ulaganjem u mehanizaciju prinosi zaista povećavaju?

"Mašina je univerzalna i sa aspekta prikopčavanja. Kada je u pitanju manji traktor može da se koristi kao vučene - kada je potreban lakši traktor da ne propada previše u zemlju, dok za puteve i održavanje bankina, uz korišćenje većeg traktora može da bude i nošena. Da bi se to omogućilo, točkovi moraju da imaju zaključan položaj, ali i mogućnost slobodnog rotiranja, što važi i za piramidu - može da se zaključa i da se zakreće u piramidi”, rekao je Vejnović.

Današnja, složenija verzija, univerzalna je i nije samo za fino ravnanje

Radni zahvat mašine je 270 cm, sa bočnim pomakom od +/- 70 cm. Pored toga ima i hidraulično podesive točkove koji mogu da se pomeraju 150 mm gore-dole. Nož, koji je i najopterećeniji deo, pravi se od hardoksa, materijala koji se najčešće koristi u te svrhe, gde su visoka opterećenja i gde dolazi u kontakt sa abrazivnim materijalom. Ima mogućnost i stavljanja gumenog noža, ukoliko se koristi za čišćenje snega.

"U zavisnosti od verzije, može da ima i nagib u horizontalnoj ravni, gde nož može da se naginje za +/- 20 stepeni na jednu ili na drugu stranu. Kod puteva je to bitno, da može da se kontroliše smer oticanja vode", rekao je naš sagovornik i dodao da su mu u planu i ravnjači za ravnanje parcela.

Kada je cena u pitanju, ona zavisi od "paketa" koji vam je potreban. Na primer, cena jednog točka je 200 evra, pa je velika razlika samo i kod toga - da li su vam potrebna dva ili četiri. Najskuplja verzija ove mašine je oko 8.000 evra.


Tagovi

Ravnjač Dozer Grejder Srđan Vejnović Priključna mašina Domaća mašina


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva