Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razbijanje kartela
  • 02.10.2019. 15:00

Razbijen kartel konzervisanog povrća: Grupe kažnjene sa 31,6 miliona evra

Cilj tri kompanije koje su sudelovale u kartelu bio je očuvanje ili jačanje njihove pozicije na tržištu, održavanje ili povećanje prodajnih cena, smanjenje neizvesnosti u pogledu budućeg komercijalnog ponašanja, kao i formulisanje i kontrolisanje marketinških i trgovinskih uslova u njihovu korist.

Foto: Depositphotos/liudmilachernetska@gmail.com
  • 245
  • 12
  • 0

Evropska komisija novčano je kaznila Koros (Coroos) i Grupe CECAB sa 31.647.000 evra zbog kršenja pravila EU o zaštiti tržišnog takmičenja. Kompanija Bonduelle nije kažnjena jer je Komisiji otkrila postojanje kartela.

Komisija je utvrdila da su tri kompanije sudelovale više od 13 godina u kartelu za snabdevanje određenih vrsta konzervisanog povrća trgovcima na malo i/ili kompanijama za pružanje usluga hrane u Evropskom privrednom prostoru (EEA). Tri su kompanije priznale svoju uključenost u kartelu i složile se da reše slučaj. Cilj tri firme koje su sudelovale u kartelu bio je očuvanje ili jačanje njihove pozicije na tržištu, održavanje ili povećanje prodajnih cena, smanjenje neizvesnosti u pogledu budućeg komercijalnog ponašanja, kao i formulisanje i kontrolisanje marketinških i trgovinskih uslova u njihovu korist.

Kompanije dogovarale tržišne udele i količinske kvote

Kako bi postigle ovaj cilj, kompanije su postavile cene, dogovorile tržišne udele i količinske kvote, raspodelile kupce i tržišta, koordinisale odgovore na konkurse i razmenjivale komercijalno osetljive podatke.

Povreda je obuhvatila čitavi EEA i trajala od 19. januara 2000. do 11. juna 2013. za Bonduelle, a do 1. oktobru 2013. za Koros (Coroos) i Grupe CECAB.

Komesar Margaret Vestager, zadužena za politiku tržišnog takmičenja, rekla je: "Evropski potrošači trebali bi da imaju dostupnu hranu po pristupačnim cenama. Konkurencija to omogućava. Ipak, umesto da se takmiče jedni sa drugima, Koros (Coroos) i Grupe CECAB složili su se da će tržište podeliti među sobom i utvrditi cene konzervisanog povrća širom Evrope. To su činili više od deset godina. Ovi karteli na kraju štete evropskim potrošačima i današnjom odlukom kompanijama šaljemo jasnu poruku da karteli nisu prihvaćeni."

U kontekstu iste istrage, Komisija je pokrenula postupak protiv četvrte firme - Konserve Italia. Konserve Italija (Conserve Italia) nije obuhvaćena ovom odlukom o pogodbi i zbog toga će se istraga nastaviti u skladu sa standardnim postupkom za ovu kompaniju.


Tagovi

Grupe CECAB Bonduelle Razbijanje kartela Konzervisano povrće Kazna Evropska komisija


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)