Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Milli robot
  • 08.04.2021. 07:30

Razvijaju robote veličine crva za praćenje useva

Cilj je koristiti ovakvu vrstu tehnologije za analizu životne sredine useva uzgajanih u vodi, poput pirinča ili raznih sistema akvaponije.

Foto: Depositphotos/firefox
  • 61
  • 4
  • 0

S proračunom od približno 2,9 miliona evra projekt SOMIRO razvija tehnologiju koja će pomoći u smanjenju uticaja poljoprivrede na životne sredine, saopštila je Evropska Komisija. Reč je o takozvanom mekanom Milli robotu koji liči na crva.

Namenjen akvaponskom uzgoju

Trenutno im je u fokusu razvoj modela manjeg od jednog centimetra, a cilj je da pomogne poljoprivrednicima u praćenju stanja useva i reši probleme prekomerne upotrebe pesticida i đubriva. Projekat kojim koordiniše švedski Univerzitet u Upsali započet je u januaru ove godine, a njegov završetak očekuje se 31. decembra 2023. 

"Ovi maleni roboti dizajnirani su da rade isključivo na solarnu energiju koja je prirodno dostupna u okolini", rekao je za Innovation news network, koordinator projekta i profesor, Klas Hjort. Konačna verzija ovog modela sadržaće motor, solarne ćelije i bežične senzore, a biće sposoban za sate neprekidnog rada.

"Uređaj veličine insekta ima ukupnu izlaznu snagu od 1,5 milivata", napomenuo je koordinator projekta rekavši da se od toga samo 0,1 milivata koristi za elektroničke komponente za komunikaciju, inteligenciju i hemijske senzore. "Preostalih 90 odsto ide na pokretanje motora", dodao je.

Cilj je koristiti ovakvu vrstu tehnologije za analizu životne sredine useva uzgajanih u vodi poput pirinča ili raznih sistema akvaponije. U tom će kontekstu oni meriti koncentracije hemijskih materija i beležiti ugljenični otisak, eutrofikaciju i prekomernu upotrebu pesticida.

"S deset njih lako možemo pokriti dvesta četvornih metara i saznati koliko elemenata ishrane ili onih loših ima na polju pirinča", pojasnio je Hjort. Njegovi mu senzori omogućuju da samostalno traži ona mesta koja su najzanimljivija za merenje, pomažući pritom da poljoprivredna praksa postane što bolja i održivija.

Inovatori veruju da bi svaki robot na kraju mogao da košta više od nekoliko stotina švedskih kruna, što bi ga učinilo dostupnim lokalnim proizvođačima u zemljama u razvoju.


Tagovi

Robot SOMIRO Robotizacija Projekat


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.