Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola mraza
  • 23.01.2017. 20:00

Razvijen prvi sistem za kontrolu mraza

Naučnici iz Čilea, svesni uticaja koji mraz ima na poljoprivrednike, razvili su prvi sistem za kontrolu mraza.

Foto: privatna arhiva Marije Boljević
  • 1.904
  • 94
  • 0

Naučnici iz Čilea, svesni uticaja koji mraz ima na poljoprivrednike, razvili su prvi sistem za kontrolu mraza. Ova mobilna platforma ima za cilj da olakša život, ne samo poljoprivrednicima, nego i svima koji se bave stočarstvom. Platforma skuplja vlagu odnоsno vodenu paru, a pomoću energije vetra, kada su niske temperature raspršuje topli vazduh, a kada su visoke temperature, vodu.

Razvijanje konačnog rešenja

Još nije poznato koliko će tih platformi bit potrebno za veća imanja, jer je sve još u procesu razvijanja i pronalaženju idealnog rešenja i karakteristika. Zahvaljujući visini ove platforme, propeler može generisani vazduh da koristi za orošavanje voća kada su visoke temperature, jer ima prskalice. Sa druge strane može primenom toplog vazduha da izazove dehidraciju voća i povrća, koje može biti ugroženo zbog previše vlage.

Kontrola gubitaka u poljoprivredi

Prilagodljivost sistema čini ga korisnim za svako godišnje doba, jer su zbog klimatskih promena poljoprivrednici sve više izloženi poljoprivrednim gubicima. U odnosu na druge tehnologije koje imaju sličan cilj, ova mobilna platfroma troši pet litara petroleja umesto 50 litara, koliko neki uređaji troše. Visina se može prilagoditi, što ga čini pogodinim za više objekata.

Kako je rekao poljoprivredni inženjer i član ovog naučnog tima, Rofolfo Koretz (Rodolfo Cortes) cilj im je da poljoprivrednicma olakšaju i da omoguće da osim kontrole uticaja mraza, kontrolišu i ostale faktore koji dovode do poljoprivrednih gubitaka.

Foto: privatna arhiva Marije Boljević


Autorka

Marija Boljevic

Više [+]

Po zanimanju specijalista zaštite životne sredine. Radi kao naučna novinarka više od 5 godina. Članica Balkanske mreže naučnih novinara, a predsednica Udruženja naučnih novinara Crne Gore.