Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primena herbicida
  • 12.09.2021. 18:00

Razvili senzore za ciljanu primenu koji štede do 90 odsto herbicida

Nemačka kompanija "Premosys" razvila je senzore koji mogu precizno da razlikuju useve od korova pri brzini prskanja do 25 kilometara na sat.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 161
  • 57
  • 0

Nemačka kompanija "Premosys" je u saradnji sa Institutom za poljoprivredno inženjerstvo na Univerzitetu u Bonu razvila niz senzora za ciljano i efikasno prepoznavanje biljaka koji su sastavni deo mašine pod nazivom "GG Detector", piše dbu.de.

On može precizno da razlikuje useve i korov pri brzini prskanja do 25 kilometara na sat. Osim za primenu herbicida, može se koristiti i u đubrenju.

Razvoj ove tehnologije za preciznu poljoprivredu podržao je nemački Savezni fond za životnu sredinu koji je za tu namenu dodelio bespovratna sredstva u iznosu od 398.000 evra. Mašina je prvi put predstavljena u junu prošle godine tokom obeležavanja izložbe Međunarodna Zelena nedelja u Berlinu.

Sastoji se od niza multispektralnih senzora pomoću kojih prepoznaje biljke, odnosno razlikuje uzgajane od samoniklih zavisno od njihove boje i svojstvima refleksije. Može se pričvrstiti na prskalicu i koristiti na raznim površinama te ciljano primenjivati zaštitna sredstva.

Bez uticaja spoljnog svetla detektuje površine od približno jednog kvadratnog centimetra pri brzini od 25 km/h. Veliki potencijal uštede herbicida do 90 odsto može se postići činjenicom da se mere zaštite sprovode samo ciljanom primenom aktivnih materija.

Proizvođači navode da se sistem može priključiti na razne mašine te se prema potrebi proširiti, što znači da se mogu tretirati veće površine.

 "Ovakva tehnologija predstavlja ogroman doprinos zaštiti životne sredine", poručili su.

Pogledajte kako izgleda GG Detector:


Tagovi

Premosys GG Detector Herbicidi Zaštita bilja Primena herbicida


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.