Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mitas
  • 30.05.2015. 12:00

Razvoj nema alternativu

Danas je Mitas drugi po veličini proizvođač guma za poljoprivrednu mehanizaciju u Evropi.

  • 210
  • 64
  • 0

Ove sedmice smo zajedno sa još 20-ak kolega, poljoprivrednih novinara, posetili Mitas, jednu od vodećih kompanija i njihovu fabriku u kojoj proizvode gume za poljoprivrednu mehanizaciju.

Direktor prodaje i marketinga Endrju Mejbin, u ime tog češkog brenda, predstavio je najnovija dostignuća "Mitasa" u proizvodnji guma za traktore, kombajne i druge potrebe u oblasti agrara.

Mitas je od osnivanja, 1933. godine do danas, prošao put od razvoja do potpune transformacije i dokazivanja. Tako da je sada, sa 6 proizvodnih pogona, u Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Sjedinjenim Američkim Državama, vodeći evropski proizvođač guma za agro biznis.

U malom mestu Otrokovice u Češkoj, nalazi se savremeni pogon koji dnevno proizvede više od 1.000 komada guma, različitih dimenzija i namene, što na godišnjem nivou iznosi blizu 42.000 tona guma. To je posledica dobro organizovane proizvodnje i nedavnog ulaganja od gotovo 40 miliona evra u savremene objekte i opremu.

Mitas pokriva 33% evropskog tržišta poljoprivrednih guma

Danas je Mitas drugi po veličini proizvođač guma za poljoprivrednu mehanizaciju u Evropi, a svaka treća prodata guma u toj delatnosti je upravo njihova. Gotovo polovina kombajna koristi njihove gume. A svaki četvrti novi traktor, proizveden u Evropi, opremljen je gumama tog proizvođača.

Mnogi poznati brendovi traktora i kombajna odlučili su da na svoje nove modele postave njihove proizvode. To su sve zvučna imena: Claas, Fendt, John Deere, Massey Ferguson, Same, Deutz Fahr i ostali.

Više od 10 godina njihove fabrike proizvodile su i Continental gume prema licenci. Međutim, buduće usmerenje te kompanije je isticanje u prvi plan sopstvenih brendova Mitas i Cultor. Od početka ove godine Mitas Premium program guma, zameniće njihove dosadašnje Continental gume koje imaju ista tehnička svojstva i kvalitet.

PneuTrac koncept

Kako razvoj poljoprivrede mora da prati i tehnologija, tako danas ova kompanija predstavlja i novi nagrađivani koncept guma nazvan PneuTrac. Taj proizvod želi da se pozicionira negde između klasičnih guma i gusenica, uzimajući najbolja svojstva od svakog koncepta. Montiraju se na postojeće felne kao i standardne gume, ali imaju odlične performanse u prenosu snage mašine na površinu, a da pri tome manju štetu prave kada je reč o zbijanju zemlje.

Primetno je da Mitas ima ozbiljne, dobro razrađene i velike razvojne planove, te želju da u budućnosti ojača svoju tržišnu poziciju. Ulaganje, rast i razvoj glavna su strategija tog brenda, a mi se pitamo: ima li u današnje vreme tome alternative?


Foto prilog


Tagovi

Traktori Češka Kombajni Mitas Gume Continental Pneutrac Otrokovice Andrew Mabin


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)