Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 11.06.2018. 08:00

Reciklaža plastike još uvek nedovoljna

Postigli smo određeni uspeh u recikliranju, ali to nije dovoljno, rekao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i dodao da se nastavlja sa merama.

Foto: Pixabay / Hans
  • 227
  • 10
  • 0

Reciklaža plastike danas u Srbiji iznosi 32%, u odnosu na 2012, godinu, kada je taj procenat bio 16. Naša zemlje godišnje emituje 95.000 tona plastične ambalaže na tržište, a reciklira 32.000 do 33.000 tona svake godine. Postigli smo određeni uspeh u recikliranju, ali to nije dovoljno, rekao je za RTS direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i dodao da se nastavlja sa merama: "Građani već mogu da vide mere koje se sprovode u supermarketima, kompanijama koje dobijaju podsticaj za recklažu".

Motivisati lokalnu zajednicu

Napomenuo je i da se izmenom postojećeg sistema može sprečiti dalje zagađivanje prirodne sredine. Dodao je da će se razmišljati o tome da li će se investirati u povećanje primarne separacije otpada ili će se ići ka depozitnom sistemu, koji donosi veliki povraćaj ambalaže ka sistemu. "Na taj način motivišemo lokalnu i socijalno ugroženu populaciju da prikupi ambalažu koja se nalazi u našem okruženju i na taj način ćemo podići reciklažnu industriju", smatra Radović.

Više plastike nego ribe do 2050 godine!

Procenjuje se da godišnje u okeane i mora dospe osam miliona tona plastike i da će, ukoliko se nešto ne preduzme, do 2050. godine u morima i okeanima biti više plastike nego ribe! Borba protiv zagađenja plastikom se vodi uz slogan "Ako ne možeš ponovno da je upotrebiš, ne koristi je".


Izvori

RTS


Tagovi

Filip Radović Reciklaža plastike Srbija Ekologija Zaštita životne sredine


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.