Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 10.10.2017. 16:15

Rekordan izvoz soje u Ukrajini

Izvoz ukrajinske soje za celu tržišnu godinu 2016/17 iznosio je rekordnih 2.903,4 hiljada MT koji su porasli za 22,7 u odnosu na lane. Osim toga rast cene zabeležila je ruska pšenica, ali i uljana repica koja je rodila duplo više nego prošle godine, pa je pored dobre cene i izvoz te uljarice trenutno na trogodišnjem maksimumu.

Foto: Ted Kappers / Flickr
  • 498
  • 24
  • 0

Ruska pšenica je prošle nedelje nastavila da raste na izvoznom tržištu. U proseku, cene mlinske pšenice sa 12,5% proteina na kraju trgovanja bile su veće za tri dolara po metričkoj toni (MT) i iznosile 193-196 $/MT. S druge strane, ruska pšenica sa 11,5% proteina je tokom nedelje ostvarila rast od oko 4-5 $ po MT i dostigla cenu 185-187 $/MT, izveštava UkrAgroConsult.

Na taj način je ruska mlinska pšenica tokom oktobra u proseku dobila 12-14 dolara po metričkoj toni, što je za 22-24 $/MT više nego u istom periodu lane.

RU i BG smanjile izvoznu ponudu

Kao i ranije, cene ruske pšenice podržane su snažnom tražnjom iz inostranstva, a to za posledicu ima ukupan rast cena hlebnog zrna u regionu Crnog mora. Takođe, ruska visokoproteinska pšenica je trenutno bez konkurencije u crnomorskom regionu. Rumunija i Bugarska su uprkos visokokvalitetnoj pšenici, u 2017. godini, smanjile izvozne ponude da bi videle kako će se dalje razvijati situacija na stranom tržištu. S druge strane, primetan je pad proizvodnje pšenice sa 12,5% proteina u Ukrajini, a izvoznici uglavnom rade s hranom i pšenicom od 11,5% proteina koje se tradicionalno uzgaja u toj zemlji.

Prinos kukuruza u Ukrajini za 14% manji od lanjskog

Ukrajinski ratari su od početka berbe kukuruz skinuli sa 1.012 terahektara, ostvarivši prinos od 4.228 hiljada metriških tona, što u proseku iznosi 4,18 MT/ha. To je znatno manje od lanjskog proseka od 5,34 MT/ha. Takođe, nastavljena je žetva heljde i prosa. Heljda je dosada skinuta sa 143 terahektara, odnosno 78% površina, ostvarivši prinos od 161 hiljada metričkih tona ili 1,13 MT/ha, dok kada je reč o prosu uzgajivači su požnjeli 50 terahektara pod tom žitaricom (88% posejanih površina), dobivši 73 hiljada MT zrna, s prosečnim prinosom od 1,46 MT/ha.

Odličan prinos uljane repice u Rusiji

Početak sezone 2017/18 na ruskom izvozu uljane repice je aktivniji nego u prethodne dve sezone. Razlog je dobar prinos. Dakle, u avgustu 2017. godine izvezeno je 16,2 KMT uljane repice, odnosno duplo više nego u istom periodu prošle godine (6,8 hiljada metričkih tona). Izvoz u prva dva meseca sezone 2017/18 takođe je dostigao trogodišnji maksimum. Što znači da je njihov ukupan rast dosegao 18,1 hiljada MT naspram 12,1 KMT pre godinu dana.

Rusi proširuju izvozno tržište repice

Ruski izvoz uljane repice karakteriše slaba diverzifikacija krajnjih tržišta, ali su u prva dva meseca nove sezone 2017/18 zabeležene značajne promene. Na primer, Rumunija je po prvi put uvezla rusku uljanu repicu, plasiravši se u rang kupaca sa izvoznim udelom od 28%. Bangladeš je nastavio kupovinu uljane repice iz Rusije i čak je nadmašio lidera iz sezone 2016/17. Kinu. Osim toga, prve pošiljke ruske repice isporučene su i Nepalu.

Ukrajina izvezla gotovo 3 miliona metričkih tona soje

Izvoz soje iz Ukrajine u avgustu 2017. godine pao je na 42,6 hiljada MT. Ovo je bio najmanji mesečni obim od početka sezone, ali 31% više nego u avgustu 2016. godine. Sve u svemu, izvoz soje za celu tržišnu godinu 2016/17 iznosio je rekordnih 2.903,4 hiljada MT koji su porasli za 22,7% u odnosu na lane.

Egipat ostaje glavni kupac ukrajinske soje

Kao podsetnik, raspon izvoznih destinacija proširen je na 36 zemalja u sezoni 2016/17. Turska je smanjila kupovinu soje do 749 KMT u odnosu na 928 KMT pre godinu dana. Međutim, ta zemlja je i dalje glavni uvoznik ukrajinske soje sa izvoznim udelom od 26%. Evropske zemlje (21%) i Iran (20%), naprotiv, značajno povećavaju uvoz soje iz Ukrajine. Pored toga, Egipat nastavlja da uvozi ukrajinsku soje i ostaje glavni kupac. Nove izvozne destinacije u sezoni 2016/17 uključuju zemlje kao što su Danska, Maroko, Angola, Južna Koreja i Kirgistan.

Foto: Ted Kappers / Flickr


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Pšenica Žitarice Tržište Uljana repica Kukuruz Soja Rusija Agroklub Bugarska Ukrajina Evropska unija Rumunija Turska Egipat Iran


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)