Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU trgovina
  • 01.07.2023. 15:00

Rekordno visok izvoz u martu 2023. - kako izgleda EU trgovina?

Trgovinski suficit iznosio je 6,9 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 28 odsto u odnosu na prethodni mesec i dostiže najviši nivo u poslednje tri godine.

Foto: Depositphotos/Kosalism
  • 127
  • 40
  • 0

Posle oporavka izvoza u februaru, poljoprivredno-prehrambena trgovina Evropske unije nastavila je da napreduje uz značajan porast izvoza u martu. To je rezultiralo trgovinskim suficitom od +6,9 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 28 odsto u odnosu na prethodni mesec i dostiže najviši nivo u poslednje tri godine. 

Visok nivo izvoza u martu dosegnuo je 21,5 milijardi evra, što je povećanje od 16 odsto u poređenju s februarom 2023. (i 14 odsto više nego u martu 2022.). Uvoz je takođe porastao posle tri meseca i iznosi 14,6 milijardi evra. 

Ovo su glavni zaključci najnovijeg mesečnog izveštaja o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima koje je objavila Evropska komisija.

Najvažniji izvozni proizvodi

U martu 2023. došlo je do značajnog povećanja izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a, čija je vrednost u prvom kvartalu 2023. bila 58,2 milijarde evra što predstavlja rast od 13 odsto u poređenju s istim periodom 2022. (+6,7 milijardi evra). 

Gotovo sve kategorije proizvoda beleže veće vrednosti u odnosu na prošlogodišnje brojke. Posebno je povećan izvoz prerađevina od žitarica i mlinskih proizvoda (+1,2 milijarde evra, +24 odsto), prerađevina od voća, orašastih plodova i povrća (+698 miliona evra, +31 odsto), kao i mlečnih proizvoda (+634 miliona evra, +15 odsto).

Tri glavna odredišta bili su Velika Britanija, Sjedinjene Države i Kina. Značajno povećanje izvoza uključivalo je Tursku (+416 miliona evra, +41 odsto, posebno govedina i teletina), Saudijsku Arabiju (+362 miliona evra, +40 odsto, uglavnom žitarice) i Ukrajinu (+274 miliona evra, +45 odsto).

Šta se i odakle uvozilo?

Posle sezonskog tromesečnog pada, uvoz ove vrste proizvoda u EU ponovo je počeo da raste u martu 2023. za 10 odsto na mesečnom nivou. Količinski i vrednosno, posebno je povećan za šećer i glukozno-fruktozni sirup, žitarice i duvanske proizvode.

Najviše je porastao uvoz iz Ukrajine, Kanade i Velike Britanije, dok je uvoz iz Rusije bio znatno ispod nivoa iz 2022. (-44 odsto, -365 miliona evra). 

Kada je reč o prvom kvartalu, tri najveće zemlje za uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU bili su Brazil, Ukrajina i Velika Britanija.


Tagovi

EU izvoz EU uvoz Suficit Rekordan izvoz EU trgovina Mart


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!